80 jaar Pieter van Vollenhoven

'Ik ben met dankbaarheid vervuld hoe het leven is gelopen'

De afgelopen jaren heb ik veel mooie interviews gehouden met Pieter van Vollenhoven. Ik sprak hem ter ere van zijn 80e verjaardag op 30 april.

In de uitzending van 20 april stond Blauw Bloed uitgebreid stil bij het bijzondere leven van de man die als gewone burger werd geboren in Schiedam, en later trouwde met prinses Margriet. Voorafgaand aan het interview hebben Pieter van Vollenhoven en ik veelvuldig contact, met name via e-mail. Hij mailt me dan interessante wetenswaardigheden over zijn werk bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waarvan hij voorzitter en eigenlijk ook oprichter was. Deze raad doet na rampen of grote ongevallen onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van het incident. Pieter vindt vooral zijn werkzame leven een belangrijk gespreksonderwerp, en daaraan gaan we zeker aandacht besteden. Maar bij Blauw Bloed vinden we het ook leuk om terug te blikken op zijn geboorte, studie, militaire dienstplicht, hobby’s, huwelijk en kinderen.

Tekst loopt door onder video

Pieter en ik hebben in de afgelopen jaren een goede band opgebouwd. Als we elkaar zien, pakt hij me heel amicaal beet. Maar inmiddels is hij ook een man op leeftijd. En met de ouderdom komt ook de kwetsbaarheid. Nu hij 80 wordt, wil ik hem graag vragen naar de zin van het leven. Ik word zelf 50, en merk nu al dat ik meer dan vroeger nadenk over wat ik tijdens mijn leven heb kunnen bijdragen. Zelf geloof ik dat er een toekomst is na dit leven, een eeuwigheid. Na al die jaren en interviews voel ik inmiddels voldoende vrijmoedigheid om Pieter te vragen hoe hij dit ziet. Gelooft hij dat er meer is? Ik ben benieuwd hoe hij daarop reageert...

Blauw Bloed

Elke zaterdag, 19.20 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons