2Doc: The witchdoctor hunters

Woensdag, 23.05 uur, NPO 2

in Mediatips

De 2Doc 'The witchdoctor hunters' volgt Peter Sewakiryanga, die in Oeganda jacht maakt op malafide medicijnmannen. Deze mannen verspreiden het bijgeloof in kindoffers en deinzen er niet voor terug kinderen te verwonden en te vermoorden voor grof geld. Sewakiryanga heeft een opvanghuis opgezet voor de slachtoffers.

In Oeganda is het vanuit de traditie niet vreemd om bij ziekte of tegenslag de hulp van een medicijnman in te roepen. Met kruiden of het bloed van een geslachte kip probeert hij genezing te bewerkstelligen. Sinds de Oegandese economie in de lift zit en de bouwsector booming is, doet zich een nieuw en schokkend fenomeen voor. Door stoffelijke resten van kinderen onder de fundering van een gebouw te begraven, geloven mensen dat de activiteiten rond het gebouw succesvol zullen zijn.
Niemand weet hoeveel kinderen hiervoor geofferd worden en het Oegandese politieapparaat is niet bij machte deze praktijk te onderzoeken. Alleen dankzij samenwerking met een internationaal team, lukt het verdachten op te pakken en zaken voor de rechter te krijgen. 

Opvang van gewonde en getraumatiseerde kinderen

The witchdoctor hunters laat ziet wat Peter Sewakiryanga bereikt voor deze bedreigde kinderen van Oeganda. Naast zijn werk voor het rechercheteam, heeft Peter op het platteland een opvanghuis opgericht: Kyampisi Childcare Ministries. Hier kunnen kinderen herstellen, die vaak gewond en getraumatiseerd zijn. Het is een oase van hoop en optimisme, die een veilig thuis biedt aan de slachtoffers. Ook voor Peter is het een plek om op adem te komen en de gruwelijke ervaringen waar hij tegen strijdt, te verwerken.

The witchdoctor hunters

Woensdag 10 april, 23.05 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons