2Doc: 'Exit': Kunnen voormalige extremisten vrede sluiten met hun verleden?

Woensdag, 23.05 uur, NPO2

in Mediatips

Als tiener kwam filmmaker Karin Winther terecht bij antifascisten en neonazi’s. Het kostte haar moeite zich daarvan los te maken. In de documentaire Exit gaat ze op zoek naar mensen die ook een extremistisch verleden hebben. Waarom hebben zij dit gedachtegoed afgezworen?

Karin Winther voert in Exit diepgravende gesprekken met voormalige extremisten uit verschillende kampen. Ze wil weten of het voor hen mogelijk is vrede te sluiten met hun verleden. En hoe hebben ze het berouw doorleefd?

Führer van Berlijn

Ingo Hasselbach stond ooit in Duitse neonazikringen bekend als ‘de Führer van Berlijn’. Toen brandstichting bij een Turks gezin in Noord-Duitsland enkele vrouwen en kinderen het leven kostte, besefte hij dat hij het roer moest omgooien. Maar afscheid nemen van extreemrechts bleek niet zonder gevaar: hij zag zich genoodzaakt onder te duiken.

Leider paramilitaire groepering

Ook Manuel is met zijn jonge dochter ondergedoken. Op zijn 13e werd hij lid van een neonazibeweging en kreeg hij uiteindelijk de leiding over een paramilitaire neonazigroepering. Hij vertelt over gewelddadigheden waarvoor hij zich nog steeds diep schaamt, zoals de keer dat hij een hoogzwangere vrouw in haar buik schopte.

Bevrijd van angst

Bijna tien jaar lang stond het leven van de Amerikaanse Angela in het teken van angst. In de gevangenis leerde ze gekleurde medegedetineerden kennen, die heel aardig voor haar waren. Dat werkte ontwapenend en maakte haar weer menselijk.

Eigen ervaring van Karin Winther

Karin Winther zet deze verhalen af tegen haar eigen ervaringen en beschrijft hoe ze zelf van haar extremistische gedachtegoed is genezen. Ook schetst ze het perspectief op een leven na gewelddadig extremisme.

2Doc: Exit

Woensdag 17 april, 23.05 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons