Zilveren Duif Awards 2019 uitgereikt in Veenendaal

Record aantal categorieën

in Christelijk Nieuws
Zilveren Duif Awards 2019

Donderdagavond 14 maart zijn tijdens een avondvullende show in De Basiliek te Veenendaal de Zilveren Duif Awards uitgereikt. Dit jaar waren er een record aantal categorieën én een record aantal optredende artiesten. De presentatie was in handen van Renze Klamer en Mirjam Bouman.

Het gala in De Basiliek in Veenendaal leverde met maar liefst zestien optredende artiesten een record. Nooit eerder stonden tijdens de Zilveren Duif Awards zoveel artiesten tijdens één avondvullend programma op een podium. Ook het aantal categorieën werd uitgebreid van negen naar twaalf. Onder meervoudige winnaars bevonden zich de hiphop-formatie Damascus (drie awards) en world-folk band Trinity (twee awards).

Waardering

Ook Visie-columnist Matthijn Buwalda viel in de prijzen. Hij kreeg een award in de categorie 'Liedschrijver/componist van het jaar'. Op Facebook schreef hij: "Wow! Vanavond mocht ik een Zilveren Duif Award voor beste liedschrijver/ componist in ontvangst nemen. Ik ben er blij mee en ook best trots op. Waardering is iets moois en doet me goed, maar bovenal motiveert het me om te blijven doen wat ik het liefste doe: liedjes schrijven voor mezelf en anderen om woorden te zoeken voor wie ze maar nodig heeft. En nu een borrel. Proost!"

Ontwikkeling

Het gala had dit jaar als thema ‘Van binnen naar buiten’; een verwijzing naar de inspiratie van christelijke muziek die gedeeld wordt met de buitenwereld. Met de grote hoeveelheid live muziek, een nauwer betrekken van het publiek en meer expliciete aandacht voor diversiteit in genres wil de organisatie tonen welke ontwikkeling christelijke muziek in Nederland en over de grenzen maakt. Onder de uitreikers bevonden zich betrokkenen uit de muziekindustrie uit binnen- en buitenland. Zo reikte de Amerikaanse producer Ian Eskelin via video de prijs uit voor ‘Producer van het jaar’ aan Frank van Essen. In de categorie ‘Internationaal album van het jaar’ won crossover-sensatie LaurenDaigle met haar recente album ‘Look Up Child’.

Samenwerkingsverband

De Zilveren Duif Awards bestaan sinds de jaren ’80 en zijn de onderscheidingen voor christelijkemuziek in Nederland en stimuleren de kwaliteit, diversiteit en authenticiteit ervan. De Zilveren Duif is in de afgelopen jaren een samenwerkingsverband geweest van (grotendeels christelijke) platenmaatschappijen, media en muziekorganisaties.

De winnaars van de Zilveren Duif Awards 2019:

Artiest van het Jaar: Make Some Noise Kids
Universal Music Publishing Album van het jaar: Trinity - ‘The In Between’
Buma Cultuur Award Beste Lied van het jaar: ‘Het Licht’ – Damascus met Kinga Bán
Liedschrijver/componist van het jaar: Matthijn Buwalda (‘Hotel de Hoop’)
Samenwerking van het jaar: ‘Het Licht’ - Damascus feat. Kinga Bán
Nieuwe artiest van het jaar / aanmoedigingsprijs: The Bowery
Producer van het jaar: Frank van Essen (Sela – ‘God van leven’)
Pop- of rockalbum van het jaar: Trinity – ‘The In Between’
Urban- of gospelalbum van het jaar: Damascus –‘Nieuwe ronde nieuwe kansen’
Worshipalbum van het jaar: LEV – ‘Tussen vrees en veiligheid’
Kinderalbum van het jaar: Gert-Jan en Hanneke Scherff - ‘Popcorn’
Internationaal album van het jaar: Lauren Daigle - ‘Look up child’
CCLI Oeuvreprijs: Charles A.E. Groot
Lifetime Achievement Award: Arjan van den Bijgaart, Ecovata

Beeld: Lisa Hoogmoed - Masterpiece

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons