Welkom in de kerk allemaal!

Blog van Andries Knevel

Ze moest helemaal niets van christenen hebben. Ze vond het maar domme sukkels. Mensen die niet nadachten en in sprookjes geloofden. Sneue types in verkeerde pakken.

Maar toch. Een vriend van haar daagde haar uit om de geboortepapieren van het christelijk geloof te bestuderen en tot een eerlijke afweging te komen. Na een tijdje studeren moest ze toegeven dat het christelijk geloof gebaseerd is op waarheid. Wat ze niet wilde en wat ze nooit had gedacht, gebeurde. Ze werd christen. Want haar overtuiging zakte van haar hoofd naar haar hart. Haar geloof werd persoonlijk. Dit verhaal – van topwetenschapper Rosalind Picard uit Boston – vertelde ik u al eerder. En wellicht zag u haar in Andries en de wetenschappers.

Desiree Schoneveld

Een andere vrouw zocht vrienden. Ze werd uitgenodigd voor een barbecue. De vriendenclub die ze ontmoette, vond ze erg cool. Wat een leuke, jonge mensen! Ze voelde zich er helemaal thuis. Totdat bleek dat het om een groep jongeren uit de kerk ging. Oeps. Ze moest even slikken. Werd ze erin geluisd? Ze besloot toch contact te houden. En u begrijpt het, Desiree Schoneveld werd christen en is nu betrokken bij het planten van nieuwe gemeentes.
Haar verhaal zag u onlangs in Andries.

Loopt de kerk op haar laatste benen?

Wat mooi. Mensen die helemaal niets met God hebben (Desiree), of zelfs anti-God zijn (Rosalind), worden christen en zetten zich daarna in voor het koninkrijk van God. Ik word blij van zulke verhalen. Als je de kranten moet geloven, zou er in ons land (en daarbuiten) alleen nog maar sprake zijn van kerkverlating. De kerk loopt op haar laatste benen. Natuurlijk ontken ik de cijfers niet, maar er is ook een andere kant. En die kant is dat er zomaar – iedere dag, dag in, dag uit – mensen tot geloof komen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Ze worden christen door goed na te denken (Rosalind) of dankzij een toffe vriendengroep (Desiree). Het zijn de verhalen die mij warm maken en inspireren. Ik hoop er nog heel veel te horen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons