Wat als ik de kledingstijl van mijn dochter niet mooi vind?

Tips van Yvonne Bijl

Mijn dochter van 7 wil zelf haar kleding kiezen, maar ik vind haar stijl niet mooi. Elke dag hebben we hier strijd om. Hoe kan ik dit in goede banen leiden?

Meiden en kleding, het gaat vaak hand in hand. Veel meisjes willen al voor hun kleutertijd zelf bepalen wat ze aantrekken. En dat heeft niets te maken met de ‘ikke zelluf doen’-fase. Het is een zoektocht naar ‘wie ben ik?’ en ‘wat vind ik mooi?’ Een zoektocht naar hun eigenheid.

Karakter

Eigenheid gaat natuurlijk niet alleen over kledingsmaak. Het heeft alles te maken met wie je bent. Wat vind je leuk? Wat past bij je op het gebied van sport, kleding, uiterlijk en stijl? Daarnaast raakt het je karakter. Ben je introvert of extravert, een groepsmens of liever op jezelf? Daarbij zal het ene meisje al vroeg zelf haar kleding willen kiezen, terwijl het andere zich gemakkelijk laat stylen door haar moeder.

Afkeurend

Strijd over kledingkeus bij een dochter van 7. Ik hoor sommige moeders denken: 7 jaar, dat bepaalt die moeder toch zeker zelf? En weer een ander: wat doe je moeilijk, laat haar lekker zelf kiezen. Waarom is het voor de één een ding, en voor de ander totaal niet? Ik geloof dat de eigenheid van je kind jou als moeder raakt in jouw eigenheid. Als andere moeders afkeurend zijn over de kleding van jouw dochter, wat doet dat dan met jou? Leg je het naast je neer, of raakt het je? Wanneer je merkt dat je strijd hebt om de kledingkeus van je dochter, wat maakt dan dat je dat lastig vindt? Wat gebeurt er als zij iets aan wil wat jij niet mooi vindt? Wat gebeurt er dan vanbinnen met jou als moeder?

Persoonlijke cheerleader

Alle ouders zullen beamen dat zij willen dat hun kind zichzelf durft te zijn. Maar hoe kan je kind zichzelf worden als zij zich moet kleden zoals jij het wilt? Omdat jij het misschien mooi vindt? Of omdat jij misschien bang bent voor reacties van andere moeders?

Je dochter heeft jou als moeder nodig als haar persoonlijke cheerleader. Jij mag laten zien dat je in haar gelooft. In haar keuzes (dus niet per se de jouwe). Soms misschien lastig en een typisch lesje in leren loslaten. Maar het beste wat jij je kind kunt geven, is geloof in zichzelf. Zij mag haar eigen identiteit ontwikkelen. Zo kijkt God immers ook naar jou. Jij hoeft geen kopie van de ander te zijn. God heeft ons allemaal naar Zijn beeld geschapen en iedereen is anders. Moedig daarom je kind aan zichzelf te durven zijn. Haar identiteit ligt in Hem.

Vraag

• Heb jij jouw eigen eigenheid gevonden? Zo ja: tof! Zo nee: wie of wat houdt je tegen?

Leestip

Zo mooi gemaakt, Yvonne Bijl, uitgeverij Royal Jongbloed, 96 blz., € 13,50.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons