VU-hoogleraren ontwikkelen cursus ‘Religie voor dummies’

‘We willen iets doen aan de religieuze ongeletterdheid van journalisten’

‘Religie voor dummies’. Dat is de titel van de cursus die vrijdag aan een groep journalisten en programmamakers werd gegeven. “Hoog tijd,” vindt initiatiefnemer Bert Jan Lietaert Peerbolte, hoogleraar aan de VU in Amsterdam.

De nabespreking van de trouwdienst van de Britse prins Harry en Megan was de druppel voor Bert Jan Lietaert Peerbolte. “Ik hoorde een journalist zeggen dat de speech van de dominee wat aan de lange kant was. Daarop heb ik een tweet uitgestuurd: ‘Dames en heren journalisten, de verkondiging in de eredienst heet een preek, geen speech.’ Die tweet is zo’n 58.000 keer geliket. Toen dacht ik: misschien is hier werk aan de winkel.”

Geen benul

Het was Peerbolte al vaker opgevallen dat journalisten bij berichtgeving over religieuze zaken, iets moeten vertellen over een onderwerp waar ze weinig tot niets van weten. “Om nog een voorbeeld te geven: toen George Bush jaren geleden de Tweede Golfoorlog uitriep, zat hij vlak voor deze verklaring met zijn handen gevouwen, zijn ogen dicht en zijn hoofd naar beneden. Dat moment werd al uitgezonden zonder dat hij het wist. Ik dacht: die man gaat in gebed voordat hij zijn verklaring voorleest. Maar wat hoorde ik de journalist zeggen? ‘Een moment van concentratie voor de president.’ De verslaggever had geen benul van wat daar gebeurde.”

Mix van achtergronden

Peerbolte ontwikkelde samen met collega-hoogleraar Joke van Saane een ‘crash course over geloof, religie en levensbeschouwing’ – kosteloos – waar vrijdagochtend zo’n 22 deelnemers op af kwamen. “Het was een ontzettend leuke ochtend, met een mix van achtergronden. Journalisten van BNNVARA, van de VPRO, Omroep Brabant, enzovoort. Sommigen wisten al vrij veel, anderen helemaal niets. Eigenlijk precies de doelgroep die we wilden bereiken.”

Vijf wereldgodsdiensten in 'Religie voor dummies'

Tijdens de cursus kwamen vragen aan bod als: wat is het verschil tussen een priester en een dominee? En wat is het verschil tussen een nikab, hidjab en een chador? De Biblebelt, waar ligt die precies? En: zijn Happinez vrouwen religieus of spiritueel?
Peerbolte: “We behandelden vijf wereldgodsdiensten in een oogopslag. Kijk, dat je een moslim geen christen moet noemen, snapt iedereen. Maar dat je een protestant geen katholiek noemt, was niet voor iedere deelnemer logisch. Wij vinden het van belang om iets te doen aan deze religieuze ongeletterdheid van journalistieke professionals.”

Seculier

De cursusleiders gingen ook in op de heersende opvatting dat de hele wereld zo seculier is als Nederland. “Dat is eenvoudigweg niet het geval. Ruim tachtig procent van de wereldbevolking is religieus. Dat was voor de meeste deelnemers echt een eyeopener. En dat het christendom in Nederland kleiner wordt, maar wereldwijd groeit, hadden de meesten zich ook niet gerealiseerd.”
Komt er een vervolg? Peerbolte: “We gaan ons bezinnen op een vervolg, en via Twitter kregen we zelfs al een uitnodiging vanuit de Tweede Kamer voor deze cursus.”

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons