'Toenemend geweld tegen kerken in Frankrijk'

Vandalen besmeuren kerk in Angoulême met verf

in Christelijk Nieuws
Vandalisme in kerk in Angoulême

Vandalen hebben vrijdag in de kerk van een Franse evangelische gemeente in Angoulême vernielingen aangericht. Er zijn ook spullen gestolen. Volgens de raad van evangelische kerken in Frankrijk (de CNEF) staat dit incident niet op zichzelf. "Er is sprake van een toenemend geweld tegen kerken."

Gelovigen van de evangelische gemeente Hoop en Leven in Angoulême wisten zaterdag niet wat ze zagen. Vandalen hadden met verf eigendommen van de kerk beschadigd. Op de grond was verf gespoten, maar ook muren, stoelen, boeken en muziekinstrumenten zaten eronder. Verder is er voor 11.000 euro aan materialen gestolen. Niet eerder heeft deze kerk met dit soort agressie te maken gehad. Volgens voorganger Joseph Miall willen vandalen voorkomen dat de gemeente hier haar kerkdiensten houdt.

Antireligieuze gevoelens

“Deze daad kan worden toegevoegd aan een lange lijst van vandalisme tegen kerken," schrijft de CNEF in een verklaring. "Sinds het begin van dit jaar zijn er al 65 wandaden gepleegd. Dat is 25 procent meer dan begin vorig jaar. Samen met het toenemende antisemitisme in Frankrijk wijst dit volgens de organisatie op "groeiende antireligieuze gevoelens".

Betere bescherming

De CNEF roept de autoriteiten daarom op deze situatie serieus te nemen. Ook vraagt de organisatie om een krachtig optreden van de Franse overheid. Zij wil dat kerken en gelovigen beter beschermd worden. “Het motto ‘Vrijheid, gelijkheid, broederschap’ is immers op iedereen van toepassing."

Beeld: Charente Libre

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons