Tijs van den Brink onderzoekt lerarentekort in 'NieuwLicht'

Vanavond start nieuw seizoen; iedere maandag, 22.55 uur, NPO 2

in Mediatips

Vandaag begint een actieweek voor meer investeringen in het onderwijs. Er is een groot lerarentekort, vooral in kwetsbare wijken in de grote steden. In de eerste aflevering van NieuwLicht in dit seizoen gaat Tijs van den Brink op zoek naar de oorzaken. De presentator gaat langs bij een socioloog, een leraar, wethouders en minister Arie Slob.

Leraar Eddy Erkelens koos voor een kleine dorpsschool nadat hij jaren in Amsterdam had gewerkt. Hij vertelt over zijn overstap en legt uit waarom hij de site lerarentekortisnu.nl opzette. In de hoofdstad ontmoet Tijs wethouder van onderwijs Marjolein Moorman, die spreekt van een crisis in haar stad. In Rotterdam laat wethouder van onderwijs Said Kasmi zijn oude school zien. Hier vocht hij om kansen te krijgen als Marokkaanse scholier. 

Hogere salarissen voor leraren?

De tekorten op scholen in achterstandswijken hebben gevolgen voor de kansenongelijkheid, legt onderwijs-socioloog Thijs Bol uit. Moorman en Kasmi pleiten voor hogere salarissen voor leerkrachten in grote steden. Deze vraag legt Tijs van den Brink voor aan minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. 

'De studio uit en op pad!'

In het nieuwe seizoen ontvangt Tijs van den Brink zijn gasten niet meer in de studio, maar gaat hij zelf de deur uit. "Ik zoek mijn gasten op in omstandigheden die bij het onderwerp passen," legt hij uit. "Voor mij persoonlijk is dit een grote verandering. Deze vorm van programmamaken is een stuk intensiever. De redactie en ik hebben de afgelopen maanden hard gewerkt. We hopen dat de kijker dat ziet en waardeert."

Maatschappelijk debat

Iedere week gaat Tijs met zijn gasten in gesprek over een maatschappelijke kwestie. "Onderwerpen die op de rol staan, zijn pornoverslaving, het gesprek in de kerk na de Nashvilleverklaring, waarom er zoveel jongeren burnout raken en de toekomst van de pulsvissers," blikt de presentator vooruit. "Dus vanaf nu allemaal kijken op maandagavond, onze nieuwe uitzenddag!" 

NieuwLicht

Vanaf 11 maart iedere maandag, 22.55 uur, NPO 2 

Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons