Tijs in 'NieuwLicht': 'Waarom zoveel jongeren met burn-out?'

Maandag, 22.55 uur, NPO 2

in Mediatips

Nederlandse jongeren zijn nog nooit zo gelukkig geweest. Er wordt wel eens gezegd dat ze slim en avontuurlijk zijn en dat de wereld aan hun voeten ligt. Toch kampen veel Nederlandse jongeren met een burn-out. In NieuwLicht (EO) probeert Tijs van den Brink erachter te komen hoe dat komt. 

De dagelijkse realiteit is dat veel jongeren te maken krijgen met depressies, angsten en hoge druk. Ze voelen dat ze de controle over het leven kwijtraken en minder functioneren in het dagelijks leven. Tijs van den Brink gaat hierover in gesprek met een aantal jongeren. Met Sander bijvoorbeeld. Hij is 20 jaar, studeert en zijn dagen zitten overvol. Hij heeft fysieke klachten die voortkomen uit overbelasting. Sinds kort leert hij heel bewust om te gaan met zijn tijd. 

Faalangst

Elfie (15 jaar) vertelt in NieuwLicht over haar faalangst. Ze vindt dat ze alles goed moet doen. Haar cijfers moeten goed zijn, ze moet op hoog niveau voetballen, er mooi uitzien en veel vriendinnen hebben. Lies (12) liep vast op twee lagere scholen; bij toetsen sloot ze zich op in de wc.

Als ik op school een toets moest maken, sloot ik me op in de wc

Nu zit ze op een school zonder cijfers en kan ze zelf lessen bepalen. Tot grote opluchting van haar ouders is ze van een verdrietig teruggetrokken meisje veranderd in een vrolijke zelfstandige meid. Psycholoog Albert Sonnevelt vertelt in de uitzending waar de stress vandaan komt bij onze jeugd. 

'NieuwLicht' over burn-out bij jongeren

Maandag 18 maart, 22.55 uur, NPO 2

Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons