Stop het de-platformen

Blog van Tijs van den Brink

Dat het fenomeen bestond, wist ik al een tijdje, maar nu blijkt er zelfs een woord voor te zijn: de-platformen, waarbij ‘de’ moet worden uitgesproken als ‘dee’. Het is het weigeren om met iemand in gesprek te gaan, omdat je de ander niet gunt dat hij zijn verhaal vertelt. Ook niet als jij echt de ruimte krijgt jouw verhaal daar tegenover te zetten.

De redactie van het radioprogramma Dit is de Dag krijgt met enige regelmaat met dit fenomeen te maken. Vorige week bijvoorbeeld, toen we een debat probeerden te organiseren over de deelname van de Protestantse Kerk Nederland aan de Klimaatmars. Ds. Henk-Jan Prosman, PKN-predikant te Nieuwpoort, sprak zich uit tegen deelname van de kerk aan die mars.

Diverse voorstanders van de mars weigerden te komen. Wat bleek? Prosman heeft zich enkele jaren geleden laten ontvallen dat hij lid was geworden van het Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet. En mensen van die partij mogen echt geen platform krijgen, vinden veel ietwat linksere christenen.
We maakten het eerder mee rond het kinderpardon. We wilden een debat organiseren tussen een voor- en tegenstander van het opschorten van dat pardon. Forum-Kamerlid Theo Hiddema was tegen, en bereid te komen. Allerlei voorstanders weigerden categorisch met hem te praten.

Ik ben tegen de-platformen, en niet alleen omdat ik een debatprogramma presenteer. Het is nogal onpraktisch als mogelijke debaters elkaar het platform ontzeggen. Dan krijg je nooit een debat. Maar ook inhoudelijk heb ik grote bezwaren. Als je echt gelooft in je eigen standpunt, moet je toch ook het zelfvertrouwen hebben dat jij in staat bent de ander op z’n minst jouw standpunt uit te leggen. Waarom mag het verhaal van die ander niet gehoord worden? Als je niet bereid bent je echt te verdiepen in de argumenten van de tegenstander, verlies je op een dag het pleit.

Ik denk dat de opkomst van Wilders enkele jaren geleden, en de enorme opkomst van Thierry Baudet nu (hij stond onlangs in de peilingen op 18 zetels!) daarmee te maken hebben. Veel mensen vinden hun standpunten zo weerzinwekkend, dat ze niet bereid zijn te praten met hen. Gevolg: ze kunnen doorgaan met het uitdragen van hun standpunt, zonder inhoudelijk van repliek te worden gediend.

Ik ben ervan overtuigd dat deze vorm van de-platformen Wilders en Baudet alleen maar groter maakt. Stop er dus mee!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons