Spectaculaire nieuwe lichtshow op Israëlische Masada

Grootste projectie ooit in Joodse geschiedenis

De Israel Nature and Parks Authority heeft na dertig jaar besloten een nieuwe lichtshow te maken die het verhaal van Masada vertelt. Het Masada National Park is een van de meest populaire toeristische trekpleisters in Israël.

De nieuwe lichtshow heet Masada from Dusk to Dawn. De show bevat video mapping-technologie en is een van de grootste projecties ooit gemaakt in de geschiedenis van de Joodse staat. De beelden worden geprojecteerd op de rotswand die 458 meter hoog is.

(tekst gaat verder onder video)

Bekijk hier de spectaculaire lichtshow

Masada

"De naam Masada is afgeleid van het Hebreeuwse woord Metsuda, dat ‘schuilplaats’ of ‘vesting’ betekent," schrijft Alfred Muller op zijn website. "De berg diende vroeger als vesting en schuilplaats. Het woord Metsuda wordt ook gebruikt in 1 Samuël 22. De Statenvertaling vertaalt het met ‘vesting’."

Paleis

Masada ligt in de Judese woestijn aan de zuidwestelijke zijde van de Dode Zee. De Hasmoneese koning Alexander Jannaeus (103 tot 76 v.Chr.) was mogelijk de eerste die hier een fort bouwde. Koning Herodes de Grote (37 tot 4 v. Chr.) bracht grote veranderingen aan. Hij bouwde er een paleis dat in de eerste plaats moest dienen als toevluchtsoord in geval van opstand. Het zou namelijk enige tijd duren voordat de Romeinen versterking zouden sturen om eventuele opstandelingen neer te slaan. Hoe vaak Herodes de Grote de plek bezocht, is moeilijk te zeggen.

Opstandelingen

De berg dankt zijn bekendheid vooral aan de opstandelingen, de zeloten, die hier heen vluchtten in het jaar 70 na Christus, tijdens de eerste Joodse opstand tegen de Romeinen. Deze zeloten troffen voorraadschuren en prachtige bouwwerken aan, die Herodes had laten aanleggen. 

David

De Russische theoloog dr. Arnold Fruchtenbaum noemt Masada als mogelijke vesting waar David zich schuilhield, vanwege het Hebreeuwse woord Metsuda. Of de schrijver van het boek Samuël bij het gebruik van het woord Metsuda aan het huidige Masada dacht, is niet te zeggen.

Beeld: Breeze Creative

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons