Schaatsen met prinses Margriet

Blog van Jeroen Snel

in Mediatips
Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven op De Hollandse 100

Een aantal jaar geleden had prins Bernhard jr. lymfklierkanker. Een ziekte waarvan hij gelukkig helemaal genezen is. Sindsdien zamelt hij met zijn stichting Lymph&Co geld in voor onderzoek naar deze ziekte.

Dit doet hij onder meer door jaarlijks De Hollandse 100 te organiseren: een evenement waarbij tien kilometer wordt geschaatst en negentig kilometer wordt gefietst. Veel Hollandser wordt het natuurlijk niet. Samen met de cameraploeg reis ik af naar IJsstadion Thialf in Heerenveen om het sportieve evenement vast te leggen. Zo schaatst prinses Margriet, inmiddels alweer 76, altijd een paar kilometer mee.

Het is leuk om royals als Pieter en Margriet, maar ook de prinsen Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris in deze ongedwongen setting te ontmoeten. Het klinkt misschien raar, maar we horen inmiddels een beetje bij elkaar. Pieter en Margriet heb ik al vaak mogen ontmoeten en interviewen. En ook de jongens ken ik goed. Vorig jaar heb ik bij De Hollandse 100 nog lang op Pieter-Christiaan staan wachten. In plaats van de fiets pakte hij de step, en dan ben je toch iets langer onderweg. Later liet hij mij nog weten dat hij dit waardeerde.

Dat is toch anders dan bij een feest als Koningsdag. Als de koning en koningin erbij zijn, verloopt alles volgens een strakker protocol. Maar de Hollandse 100 gaat buiten de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) om – de kinderen van Margriet en Pieter vallen daar niet onder – waardoor die regels er niet zijn.

Met Pieter van Vollenhoven wil ik alvast even vooruitblikken op zijn verjaardag. Op 30 april wordt hij namelijk 80: een feestelijke gebeurtenis waaraan wij in Blauw Bloed op 20 april uitgebreid aandacht besteden. We interviewen Pieter en blikken terug op een aantal bijzondere momenten in zijn leven. Deze uitzending wilt u – net als de uitzending van aanstaande zaterdag – niet missen!

Blauw Bloed

Elke zaterdag, 19.20 uur, NPO 2

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons