RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst in 'Adieu God'

Zondag, 23.45 uur, NPO 2

in Mediatips
Peter van der Vorst

In 2018 verloor presentator en RLT-programmadirecteur Peter van der Vorst beide ouders. Een halfjaar later liet hij zich uitschrijven uit de Katholieke Kerk. Is er een verband tussen beide gebeurtenissen? Hij vertelt het in Adieu God.

Beide ouders van Peter van Voorst overleden binnen een week tijd. "Ze waren al heel lang ziek. Ze hadden kanker." vertelt Peter. "Mijn vader was 82, erg ziek en klaar met het leven. Met hem kon ik heel goed over de dood praten. Mijn moeder ontkende de dood tot op het laatste moment. Zij kon het niet over de dood hebben en ook niet over wat zij na de dood verwachtte.”

Klaar met de Katholieke Kerk

Een half jaar na hun overlijden besloot Peter zich als lid van de Katholieke Kerk uit te schrijven. “Er bestaat wel een verband tussen die twee gebeurtenissen. Ik heb er jaren over nagedacht om weg te gaan bij de kerk. Alle pausen hebben dingen over homoseksualiteit gezegd waardoor ik mij afvroeg of ik nog wel onderdeel van de kerk zou willen zijn. Lang meende ik als lid van binnenuit dingen te kunnen veranderen. Toen er opnieuw gekke dingen over homo’s en mijn gezin werden gezegd – ik heb een man en een kind –, was ik er klaar mee."

De kerk moet doen wat zij zegt

Ik heb daar ook wel met mijn ouders over gesproken," vervolgt hij. "Mijn moeder had er moeite mee als dat “RK” achter mijn naam zou verdwijnen, alsof je daarmee je roots verloochent. Ik kon makkelijker als lid van de kerk bedanken toen mijn moeder niet meer leefde.” Hij voegde de daad bij het woord toen Antoine Bodar iets over homo’s en transgenders in de krant schreef. “Ik ben niet tegen het geloof, maar wel tegen het instituut. In de basis roept ieder geloof dat je de naaste lief moet hebben. Prima, maar doe het dan ook…”

Adieu God

Zondag 24 maart, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons