Remmelt Mastebroek in 'Onderweg'

Zaterdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips

Het was nooit zijn bedoeling spreker en schrijver te worden. Maar nadat Remmelt Mastebroek een hartinfarct had gehad, maakte God hem duidelijk dat hij dat toch zou worden. Remmelt schreef diverse boeken en werkt nu aan zijn laatste boek.

In zijn middelbareschooltijd wijst niets erop dat Remmelt Mastebroek een succesvolle carrière tegemoetgaat. Hij is een notoire zittenblijver, met meer belangstelling voor meisjes dan voor schoolvakken. Op zijn 15e is bij zijn vader de maat vol. Remmelt wordt van school gehaald en moet maar een baan zoeken.

Succesvolle carrière

Ook al wil het op school niet vlotten, dom is hij niet. Hij werkt zich op van krullenjongen tot ontwikkelaar van productieprocessen van auto’s. Hij komt in contact met mensen uit allerlei landen, kan overal in de keuken kijken en gebruikt en verbetert hun werkwijzen. Naast zijn baan maakt hij ­– nu wel –­ werk van zijn studie. Hij volgt de mts en studeert vervolgens Bedrijfskunde. 

Ernstig hartinfarct

Het gaat Remmelt voor de wind, totdat hij in 2003 ernstig ziek wordt. Hij denkt eerst een griep onder de leden te hebben, blijft er een paar dagen mee rondlopen en belt uiteindelijk een ambulance. Dan blijkt dat hij al die tijd met een hartinfarct rondgelopen heeft. Remmelt wordt opgenomen in het ziekenhuis en moet geopereerd worden.

'Reservetijd'

Boos komt hij na de operatie bij. “Ik dacht te zullen sterven en dan word je geopereerd wakker. Mijn vrouw Petra en ik hadden al afscheid genomen. Opeens weet je dat je alles kwijt bent: je gezondheid, geld én je identiteit, want die werd door mijn werk bepaald.”
Na zeven weken wordt hij stil. “Dat moest eigenlijk meteen gebeuren. Dan ga je God horen.” Hij ervaart dat hij van God ‘reservetijd’ krijgt en weet ook wat daar het doel van is: er zijn voor Petra en de kinderen. Want met alle aandacht die hij voor zijn werk had, heeft hij hen tekortgedaan.

Doofheid

Een bloedziekte blijkt de oorzaak van zijn hartproblemen. Ook zijn gehoor wordt door zie ziekte aangetast, waardoor Remmelt bijna doof is. “Mensen vertelden mij dat ik gebarentaal moest leren. Maar dan kun je alleen communiceren met iemand die ook gebarentaal kent.” Hij koos daarom voor ‘spraakafzien’. “Bij spraakafzien wordt het grootste deel via de ogen en het lichaam gecommuniceerd. Ik lees het van het hele lichaam."

Verrassende wending

Na de operatie van Remmelt maakt God hem duidelijk dat hij schrijver en spreker wordt. Maar omdat Remmelt zichzelf geen schrijver en spreker vindt, is hij daar niet zo enthousiast over. Toch begint hij te schrijven en hij stuurt zijn manuscript naar uitgeverij Medema, al ver verwacht hij er niets van. “Dan zou ik ook niet hoeven spreken,” is zijn gedachte. De reactie van de uitgever komt snel: na één dag krijgt Remmelt te horen dat zijn boek uitgegeven wordt. “Dan zal ik ook moeten spreken,” weet Remmelt. Het boek wordt een hit.

Laatste boek van Remmelt Mastebroek

Op dit moment is Remmelt Mastebroek bezig met zijn allerlaatste boek. Hij moet zuinig omgaan met zijn energie. “Na bijna twaalf uur is mijn energie voor de dag eigenlijk alweer op. De tijd die ik heb, wil ik gebruiken voor mijn vrouw Petra, mijn kinderen en kleinkinderen. Het is oké, al wordt het steeds minder."

Beluister hier de hele uitzending

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons