Reacties van Bas, Peter en Stephan over homoseksualiteit en de kerk

Blog van Tijs van den Brink

In de nieuwe serie AdieuGod?, die aanstaande zondag start, zijn zowel RTL-gezicht Peter van der Vorst als NRC-journalist Bas Heijne te gast. De gesprekken met Peter van der Vorst en Bas Heijne namen we dit jaar op, kort na de commotie rond de Nashville-verklaring.

Wat mij opviel, was dat Bas en Peter – allebei homo – totaal verschillend reageerden op alles wat er speelt rond geloof en homoseksualiteit. Bas is eigenlijk heel laconiek en trekt zich al het gedoe niet persoonlijk aan. “Als je me ergens niet mee kunt raken, is het wel met m’n homoseksualiteit,” zei hij. “Dat ben ik nou eenmaal, niks aan te doen.” Dat gezwaai met de regenboogvlaggen, ook vanaf kerktorens, vond hij maar overdreven.

Peter, die zeer openhartig zijn levensverhaal vertelde, zit er heel anders in. Hij is van huis uit katholiek, kwam rond z’n 17e uit de kast en werkte in de jaren daarna bij De Gaykrant. Jarenlang bleef hij officieel katholiek, hoewel het standpunt van de kerk hem voortdurend tegen de borst stuitte. Pas vorig jaar, nadat zijn ouders waren overleden en toen priester Antoine Bodar in zijn ogen weer iets zeer verwerpelijks zei over homo’s en transgenders, was de maat vol. Hij liet zich uitschrijven.

Uit alles bleek dat Peter zich zeer stoort aan de opvattingen van gelovigen over homoseksualiteit. Als ik probeer samen te vatten wat hem het meest raakt, is dat hij het standpunt van de Katholieke Kerk, maar ook van een partij als de ChristenUnie (die het homohuwelijk niet erkent), ervaart als een afwijzing van wie hij is: een getrouwde homoseksuele man met een gezin, een zoon in zijn geval. “Wie zijn die gelovigen om te zeggen dat mijn manier van leven minderwaardig is?”

Waar ik lang over kan piekeren, is de vraag: hoe komt het nou dat twee mannen met min of meer vergelijkbare verhalen, toch zo verschillend naar de kerk kijken? Is dat karakter? Speelt het een rol dat Peters moeder aanvankelijk kritisch en verdrietig reageerde op zijn coming-out? Is Bas gewoon een koele kikker?

Feit is dat de kerk Peter kwijt is, terwijl Bas in Adieu God? vertelt best enthousiast te zijn over Jezus. En om het nog ingewikkelder te maken: vorig jaar was schrijver Stephan Sanders te gast in Adieu God?, een man die ondanks zijn homoseksualiteit zelfs toetrad tot de Katholieke Kerk. Wat voor de een reden is om de kerk vaarwel te zeggen, is voor de ander kennelijk geen belemmering om toe te treden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons