Pater Jan Heuft te gast in 'Onderweg'

Hij geeft geen les meer, maar helpt nu vluchtelingen

in Mediatips
Pater Jan Heuft

Al op jonge leeftijd wist pater Jan Heuft dat hij ‘iets’ in de kerk wilde doen. Concreet waren zijn ideeën toen nog niet. Inmiddels werkt deze geestelijke al vijftig jaar in Algerije. Wat hij daar doet, vertelt hij in Onderweg.

De interesse voor Algerije ontstaat als Jan Heuft voor een vervolgopleiding in Parijs terechtkomt. Elke donderdag werkt hij daar mee met het kerkelijke jongerenwerk, waar ook veel Algerijnse jongeren komen. Door die contacten voelt hij er wel voor om door de kerk naar dat land uitgezonden te worden en tot zijn vreugde gebeurt dit ook.

Schoolhoofd

Erg hartelijk is het welkom dat hij krijgt niet. Als hij in het Berbergebied aankomt, krijgt hij meteen te horen dat ze hem niet nodig hebben. Jan laat zich daar niet door weerhouden en gaat lesgeven. Gaandeweg wint hij vertrouwen en hij wordt hoofd van een middelbare school, waar 140 leerlingen komen. Dankzij het respect dat hij van de Algerijnse overheid weet af te dwingen, lukt het hem overheidsfinanciering voor de school te krijgen. Als de school genationaliseerd wordt, besluit hij verder te gaan studeren. Eerst in Rome, vervolgens in Algiers.

Dovenschool

Als Jan in Algiers studeert, neemt de Algerijnse overheid contact met hem op en wordt hij aangesteld als docent voor dove leerlingen. Hij moet ervoor zorgen dat zij hun middelbareschooldiploma halen. Hij kan daarvoor niet op andere docenten terugvallen en geeft in zijn eentje alle lessen aan deze groep jongeren.

Vluchtelingenwerk van pater Jan Heuft

Tot zijn pensioen blijft hij aan de dovenschool verbonden. Als gepensioneerde start hij een stichting die vluchtelingen opvangt. “We lenigen hun ergste nood en raden hen de reis over de Middellandse Zee af," zegt hij. Jan helpt hen waar hij kan en stimuleert hen ook om terug te keren naar hun eigen land.

Terug naar Algerije

Momenteel is Jan in Nederland, maar ondanks zijn gezondheidsproblemen – Jan heeft kanker – gaat hij over een aantal dagen terug naar Algerije. Het weerhoudt hem er niet van door te gaan met zijn werk.
Wil hij in Algerije sterven? Nee, zegt hij, “maar als dat per ongeluk gebeurt, moeten ze daar mijn graf maar graven.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons