Nieuwe serie tv-uitzendingen van NieuwLicht

Blog van Tijs van den Brink

Afgelopen maandagavond begon een nieuwe serie tv-uitzendingen van NieuwLicht. Het programma heeft een ingrijpende verandering ondergaan.

Waar we vorig jaar uitzonden vanuit een studio, en via skype-verbindingen in contact stonden met een groep mensen die via Facebook met ons meedenkt, gaan we dit seizoen het land in. De afgelopen maanden is er zowel door de redactie als door mij snoeihard gewerkt om uitzendingen voor te bereiden.
De gasten komen niet langer naar de studio, maar ik ga naar hen toe. Op die manier hopen we de onderwerpen waarover we berichten nog meer tot leven te laten komen. Ik bedoel: je kunt (zoals afgelopen maandag) met elkaar praten over het lerarentekort. Maar als je het land ingaat – naar een school waar dit speelt – krijg je er toch een ander beeld bij. Ik denk dat ik de onderwerpen waarover we berichten meer ‘voel’ dan in de oude setting. Soms is dat zelfs letterlijk. Zo reisde ik voor een reportage over de pulsvisserij af naar het Zeeuwse Yerseke. Daar staat een soort aquarium waarin de schokjes worden nagebootst die platvissen krijgen met deze manier van vissen. Als je die schokjes gevoeld hebt, zoals ik heb gedaan, praat je toch net even anders dan wanneer je in een studio over die schokjes praat. En als je de druk wilt ervaren die studenten vandaag de dag voelen, helpt het als je een dag met een drukke student optrekt.

Onze Facebook-community doet net als vorig jaar actief mee aan de uitzendingen. Voor elke uitzending maken we aparte groep aan, waarin mensen kunnen meepraten over de onderwerpen die we bespreken. Ook kunnen ze via videootjes vragen stellen aan de gasten waar ik op bezoek ga.

We mogen dit voorjaar vijftien uitzendingen maken. Behalve over het lerarentekort, hebben we het over de druk op jonge mensen en het risico dat ze burn-out raken, over de pulsvisserij dus, over de vraag hoe het verder moet met LHBT’ers in de kerk (na de Nashville-verklaring) en wat te doen bij pornoverslaving. Heel verschillende onderwerpen, waarvan wij denken dat u ze interessant zou kunnen vinden.

Of het werkt, is uiteindelijk niet aan ons, maar aan u als kijker. Elke maandagavond om 22.55 uur op NPO 2 ziet u een nieuwe aflevering, die natuurlijk daarna terug te kijken is op internet. Veel plezier en schroom niet ons te laten weten wat u ervan vindt!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons