Moderne hekserij: oude wijn in nieuwe zakken?

Therapeut Gerard Feller waarschuwt in 'EO Live'

in Mediatips
Moderne hekserij in EO Live

Heksen, bestaan die (nog)? In EO Live spreekt presentator Yvonne Sprunken met Gerard Feller. Hij vertelt dat hij als therapeut regelmatig te maken kreeg met de gevolgen van moderne hekserij. Hij ziet een opleving van hekserij, die anno 2019 helemaal hip is als natuurreligie. 

Bij het woord ‘heks’ zien we al snel een oudere dame met een pukkelneus voor ons, die in een grote ketel toverdrankjes brouwt. De moderne heks, die de laatste jaren steeds meer de publiciteit zoekt, past niet in dit het middeleeuwse plaatje. Veelal staan ze midden in de samenleving, hebben een universitaire opleiding en zien hekserij als een natuurreligie. Hoe komt het dat de hekserij in alle rangen en standen zo’n opgang maakt in deze tijd? 

'Heksenkring op de Veluwe'

Hekserij lijkt terug te zijn van nooit weggeweest. Gerard Feller legt in EO Live uit dat het een reactie is op de modernisering van de hedendaagse maatschappij. Dat blijkt onder meer uit het feit dat een ‘witte heks’ een nieuwe heksenkring wil opstarten op de Veluwe.

Nieuwe spiritualiteit

De  therapeut ziet het opleven van de hekserij als een van de gedaantes van de nieuwe spiritualiteit bij het feminisme. Maar is het echt een probleem? Is het vanuit geestelijk opzicht gevaarlijk om je met dit soort zaken bezig te houden? Feller vertelt aan presentator Yvonne Sprunken welke gevaren hij in de moderne hekserij ziet.

'EO Live' over gevaren moderne hekserij

In EO Live voeren goede muziek en goede gesprekken de boventoon. Presentator Yvonne Sprunken voert wekelijks interessante gesprekken met tafelgasten, ze blikt terug op het christelijke nieuws van de voorbije week en er is livemuziek. In deze aflevering is therapeut Gerard Feller een van de gasten. Hij wijst op de gevaren van de moderne hekserij.

Luister hier het interview terug.

Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons