Martin Gaus in 'De Kist'

Zondag, 23.40 uur, NPO2

in Mediatips
Martin Gaus in gesprek met Kefah Allush

Voormalig tv-presentator Martin Gaus heeft twee keer op het randje van de dood gelegen. Wat dat met hem gedaan heeft en hoe hij over leven na de dood denkt, vertelt hij in De Kist.

“Het is een beetje een luguber gezicht.” Met die uitspraak typeert Martin Gaus, bekend van zijn dierenprogramma's, de Fiat van Kefah Allush met de daarop vastgebonden doodskist. “Ik denk er af en toe aan dat ik doodga,” vervolgt hij. “Ik ging haast dood. Toen stond die kist bijna naast mij." Martin vertelt dat een vriend zijn doodkist naast zijn sterfbed had staan en er voor zijn sterven zelfs even in ging liggen. "‘Hij ligt goed,’ merkte hij op. Vier dagen later stierf hij. Elke keer als ik een kist zie, zie ik mijn vriend en zie ik mijn eigen overlijden."

Afscheid nemen

Acht maanden geleden had Martin Gaus ineens veel pijn. Dat kwam door een lekkende dunne darm. Er volgde acuut een operatie. “Dat was een ongelofelijk moment,” vertelt Martin. Hij kreeg te horen dat hij en zijn vrouw er goed aan zouden doen afscheid te nemen: de kans was heel groot dat hij zou overlijden. “Zijn hartslag is extreem hoog en zijn bloeddruk ook,” werd in het bijzijn van Martin tegen zijn vrouw gezegd. “Toch overheerste de wens om van die pijn af te komen.” 

Nierproblemen

Het was niet de eerste keer dat Martin te horen kreeg dat hij zou kunnen overlijden. Het was hem ook een keer in Zuid-Frankrijk overkomen. “Mijn nieren deden het toen heel slecht. Ik droogde uit. ‘Uw nieren werken voor nul procent en u gaat dood,’ vertelde een arts hem. Het angstzweet brak hem uit. “Dat voelde ik acht maanden geleden niet zo. Ik was alleen maar blij dat ik van de pijn af zou komen.”

'Als herboren'

Na die operatie aan zijn dunne darm werd hij – vier maanden geleden – opnieuw geopereerd. Hij kreeg een nieuwe nier, van een vrouw van vijftig jaar. Nu voelt hij zich als herboren: “Ik voel mij veertig. Niet zoals Ratelband, maar ik voel me werkelijk gewoon veertig.”

Zingevingsvragen

Is Martin in het afgelopen jaar veranderd? “Ik ben altijd wel bezig met zingeving. Ik zit in een filosofieclubje, waar we met elkaar de grote filosofen bespreken. We hebben discussies over hoe zij over het leven nadenken. Daar komen gelovige, humanistische of atheïstische mensen. Ik heb ook wel veertig kerken bezocht, elke week een andere kerk. En ik ben bij hindoes en boeddhisten gaan kijken. Ik ben geen spiritueel mens, maar ben wel heel geïnteresseerd in menselijk gedrag. Het zou heerlijk zijn als er een leven na de dood zou zijn. Als God nog niet bestond, zou ik Hem uitvinden.”

De Kist

Zondag 18 maart, 23.40 uur, NPO2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons