Kerkdeuren op Urk morgen op slot

'Predikanten doen voorbede'

Kerken op Urk zijn morgen tijdens de dienst extra alert op mogelijke incidenten, meldt de Telegraaf. Burgemeester Pieter van Maaren adviseert kerkgenootschappen extra goed op te letten wie de kerk binnenkomt. Enkele kerken gaan zelfs zover dat ze tijdens de dienst de deur op slot draaien.

Aanleiding is de uit de hand gelopen ruzie van afgelopen maandag waarbij tientallen jongeren zich verzamelden bij de woning van een Marokkaanse familie. Twee jongens drongen het huis binnen en mishandelden de 18-jarige bewoner Soufyan en diens moeder.

Altijd op slot

"Bij ons gaat de kerkdeur iedere zondag tijdens de dienst op slot, dus morgen ook," zegt Robert Korf, koster van de Christelijke Gereformeerde Ichtuskerk te Urk. "Wij hebben een tijd geleden een incident gehad tijdens de kerkdienst waarbij iemand de dienst verstoorde. Sindsdien gaat de deur steevast om 10:00 uur op slot. Er is videobewaking, dus als er laatkomers zijn dan zie ik dat en kan ik hen alsnog binnenlaten."

Extra alert

Korf verwacht morgen overigens geen 'ongenode gasten'. "Op Urk is men gezien alle onrust in de afgelopen week momenteel extra alert. Als men kwaad zou willen dan is dat juist nu dus extra lastig." Korf doelt op het extra politietoezicht en de vele controles. Sinds maandag houdt de politie alle toegangswegen naar Urk in de gaten. Reden daarvoor is vrees voor rellen waartoe op sociale media werd opgeroepen. Zo werden vrijdag al twee jongeren tijdelijk opgepakt met slagwapens. Vrijdag werden in totaal meer dan vijftig auto’s die naar Urk wilden, teruggestuurd. Ook dit weekend blijft de politie waakzaam en 'zichtbaar aanwezig', aldus de zegsman.

Voorbede

Burgemeester Pieter van Maaren heeft inmiddels contact gehad met de plaatselijke predikanten. "Ze zullen zondag in hun voorbede aandacht besteden aan deze kwestie." Koster Robert Korf denkt ook dat het een goede zaak is om voor elkaar te bidden. "Dit is niet wat de Here gewild heeft. Of je nu christen of moslim bent, laten we in liefde met de ander omgaan."

Beeld: Kerkplazanederland.nl

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons