Jantsje de Boer in De Verandering:

'Mijn man maakte een eind aan zijn leven'

De Verandering | Jantsje de Boer

Het zal je maar gebeuren. Je man is als militair op missie naar Afghanistan. Jij, een jonge moeder met twee kleine kinderen, wordt gestalkt door iemand die je allerlei dreigende en seksueel getinte e-mails stuurt. Het overkwam Jantsje de Boer.

In eerste instantie zegt ze niets tegen haar man Wim, omdat ze bang is dat hij dan ongerust wordt. Maar wanneer de e-mails steeds dreigender worden, heeft Jantsje op een nacht via MSN contact met haar man om het hem te vertellen. Dan komt de vreselijke waarheid boven tafel. “Ik ben zelf de schrijver van deze e-mails," biecht haar man op. Jantsje is totaal in de war en na een kort gesprek verbreken ze de verbinding. Als de volgende ochtend een vrouw in uniform bij Jantsje op de stoep staat, weet ze eigenlijk al genoeg. Wim heeft zichzelf van het leven beroofd.

Eén grote droom

Jantsje had als meisje maar één grote droom: trouwen met een stoere vent en een paar mooie kinderen krijgen. Als ze Wim ontmoet, lijkt deze droom werkelijkheid te kunnen worden. Dat Wim een nare jeugd heeft gehad, ziet ze niet als een probleem. Dat hij onhandig is in de liefde ook niet. Dat hij niet gelooft en Jantsje wel, vindt Jantsje geen groot probleem. Wim is een lieve man en een zeer zorgzame vader voor hun twee dochtertjes.
Maar dan komen de vreselijke e-mails.

Testmailtjes

Als Wim op missie wordt gestuurd, lijkt het verleden hem in te halen. De jaloers aangelegde Wim maakt zich blijkbaar zorgen over de trouw van zijn vrouw en stuurt Jantsje allerlei e-mails, simpelweg om haar trouw te testen. Als in een MSN-gesprek de waarheid aan het licht komt, is Wim ten einde raad en schaamt hij zich diep. Hij schrijft een afscheidsbrief, pakt zijn dienstwapen en maakt een eind aan zijn leven. 

Trouw

Samen met presentator Mirjam Bouwman kijkt Jantsje terug op de dagen en weken na deze verschrikkelijke gebeurtenis. Het gesprek gaat over wanhoop, over boosheid en verdriet, maar ook over de trouw van God in zulke afschuwelijke dagen. Is er een toekomst na zo’n ingrijpend drama?

Denk jij aan zelfmoord? Praat erover! Bel 0900-0113 of chat via www.113.nl.

Jantsje de Boer in 'De Verandering'

Zaterdag 31 augustus, 18.20 uur, NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons