Jannine van der Pol over de Week van de Psychiatrie

'Mag er nog ruimte zijn voor een stukje gebrokenheid?'

Bijna twee miljoen Nederlanders lijden aan een psychische stoornis, zoals een persoonlijkheidsstoornis, een depressie-, angst- of paniekstoornis. Daarom staat de week van 25 tot en met 30 maart in het teken van de psychiatrie. Het thema van deze Week van de Psychiatrie is 'Zichtbaar?'.

"Door in deze Week van de Psychiatrie te focussen op het thema 'Zichtbaar?', kunnen er open en eerlijke gesprekken ontstaan over een kwetsbaar thema," stelt Jannine van der Pol. Zij is werkzaam als projectcoördinator bij IkzoekGod.nl van Agapè Nederland. Bij IkzoekGod.nl krijgen de coaches via het platform dagelijks te maken met mensen die leven met een psychische stoornis. "Daarom plaatsen wij op de website en op de Facebookpagina van IkzoekGod.nl diverse video's en blogs rondom het thema 'Zichtbaar?' Hiermee willen we mensen uitnodigen in gesprek te gaan met elkaar."

Openheid

"Stigmatisering en schaamte kunnen iemand belemmeren te praten over een psychische stoornis. Terwijl openheid juist nodig is om begrip te bevorderen, leed te beperken en waar mogelijk te voorkomen," vervolgt Jannine. "Juist onder christenen mag er meer ruimte komen voor een gesprek hierover. Want is er nog wel ruimte voor een stuk gebrokenheid? Mag er nog lijden zijn? Vaak wordt er gezegd: 'we bidden ervoor', en dan gaat men weer door. Maar zo werkt het in de praktijk niet. Natuurlijk mag je bidden voor een ander, maar help hem of haar ook daadwerkelijk verder. Zoek bijvoorbeeld samen de juiste hulp."

Ik-wil-dood.nl

Naast de website IkzoekGod.nl zijn er nog twee andere websites waar mensen in nood terechtkunnen: ik-wil-dood.nl en ik-wil-euthanasie.nl. Hier komen dagelijks reacties binnen van mensen die in de knel zitten. "We werken op de site Ik-wil-dood.nl samen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Bezoekers kunnen snel en eenvoudig met een vrijwilliger van IkzoekGod.nl of 113 in gesprek gaan over het leed waar ze mee worstelen."

Hulpverlening

"Veel mensen zijn teleurgesteld in de hulpverlening," besluit Jannine. "Of ze willen hulp, maar weten niet goed hoe en waar ze hulp kunnen krijgen. Het is belangrijk te weten dat eigenlijk iedereen in staat is een ander te helpen. Ben jij als christen zichtbaar in deze samenleving? Ben je vriendelijk en sta je klaar voor de ander? Ook jij kunt de ander helpen door bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden."

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons