‘Ik vond u altijd een vervelende man’

Blog van Andries Knevel

Ja, hij zei het zomaar tegen me. Ik sprak op een mannendag van het Leger des Heils. Prachtig om te doen, overigens. Alleen al het gezang van tweehonderd mannen – met het stafmuziek- korps of a capella: heerlijk! Ik heb genoten.

Maar ja, toen liep ik met deze meneer terug naar de eetzaal. Eerst liepen we wat langzaam in de rij, u weet hoe het gaat, en daarna kwam hij vlak naast me lopen. En toen gebeurde het. Hij kon zich kennelijk niet inhouden. “Ik vond u altijd een vervelende man,” zei hij. “Maar wat bent u een fijne vent!” Pff, die laatste zin kwam meteen achter de eerste, waardoor het voor mij wat dragelijker werd. “Ja, u valt in het echt ontzettend mee, u bent heel aardig en toegankelijk.” Toen de eerste horde genomen was, ging hij los.

De omstanders luisterden geamuseerd toe, en keken hoe ik zou reageren. En dus zei ik naar waarheid: “Ja, dat klopt; ik ben een vriendelijke en zachtaardige man, maar de tv heeft het beeld van mij wat vertekend.” En zo schuifelden we de eetzaal in.

U begrijpt dat ik later nog over dit gesprekje heb nagedacht, want het thema zit me al een hele tijd hoog. Onlangs gaf ik een interview waarin het ook langskwam. Mijn zorg is dat ik – met name door mijn jaren bij Het Elfde Uur en door mijn liefde voor het debat – een beeld heb neergezet dat niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Nu valt daar nog wel mee te leven. Maar er speelt iets anders door mijn hoofd, namelijk de eerste brief van Petrus. Daar staat: als je gevraagd wordt om rekenschap af te leggen van je geloof, doe dat dan vooral zachtmoedig en met respect, houd je geweten zuiver. Welnu, dat respect voor andersdenkenden had ik altijd wel, maar of ik altijd zachtmoedig was? Ik zit daar een beetje mee. Want van ons christenen wordt vaak gezegd dat wij het ‘vijfde evangelie’ zijn. Mensen lezen de Bijbel niet meer, maar zien nog wel het gedrag van christenen. Nou ja, ik zeg het dan maar tegen u: ik ben benaderbaar, zorgzaam en vriendelijk. Maar hopelijk wist u dat al.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons