Hulpverlener Anton in rampgebied Idai:

‘Een moeder die haar ene kind probeert te redden terwijl het andere wegdrijft’

in Christelijk Nieuws
Orkaan Idai Metterdaad

Orkaan Idai trok een spoor van verwoesting door Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Gevreesd wordt voor duizenden doden. Tienduizenden mensen raakten dakloos en sloegen op de vlucht. Noodhulp-coördinator Anton van Wijk van Dorcas is in het rampgebied in Mozambique. “Ik hoor verhalen zoals wij die kennen van de watersnoodramp van 1953."

Hoe is de situatie daar ter plekke, Anton?
“Tienduizenden mensen van wie huizen zijn verwoest door de orkaan zitten op elkaar gepakt in publieke gebouwen, zoals scholen. Daar is geen schoon drinkwater en er is een groot voedseltekort. Met de hygiëne gaat het helemaal niet goed, veel mensen hebben diarree. Op sommige plekken brak al cholera uit. Het is een heel alarmerende situatie.”

Welke verhalen hoor je van de slachtoffers?
“Heel heftige, schrijnende verhalen, zoals wij die ook wel kennen van de watersnoodramp van 1953. Dat een moeder haar ene kind probeert te redden terwijl het andere wegdrijft. Maar ook van families die in onzekerheid zitten; heel veel mensen worden nog vermist. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat deze mensen ook zijn omgekomen.”

(Lees verder onder de video.)

Welke hulp bieden jullie nu?
“Wij hebben veel verstand van water en hygiëne, dus daar zijn we nu vooral mee bezig. Dan gaat het om simpele dingen als het uitdelen van zeep, maar ook het leveren van waterfilters om water te zuiveren. Verder zie je dat er veel aandacht is voor de zwaar getroffen stad Beira, waardoor de situatie op het platteland wat onderbelicht blijft. We gaan vandaag op pad naar dat gebied, om te inventariseren wat daar het meest nodig is.”

Is de situatie nu onder controle, of dreigt er nog steeds gevaar?
“Het weer kan zo weer omslaan en nieuwe overstromingen veroorzaken. De kans dat er ziektes uitbreken is honderd procent. Het gevaar is dus zeker nog niet geweken. Dit is echt een ramp van enorme omvang. Alle hulp is keihard nodig.”

Steun de slachtoffers van orkaan Idai in oostelijk Afrika. Maak uw gift over naar NL88 INGB 0000 300 300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. ‘Orkaan’. Of online via Metterdaad.nl/orkaan.

Tekst: Matthijs Bats
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons