'Het Vermoeden': 'Museum der Mensheid' is vervulling Rubens droom

Fotograaf Ruben Timman over zijn museum; zondag, 11.35 uur, NPO 2

in Mediatips
Ruben Timman: Museum der Mensheid

Ruben Timman kreeg in 2001 een bijzondere droom die hem nooit heeft losgelaten. In Het Vermoeden (EO) vertelt hij aan Hella van der Wijst hoe deze droom werkelijkheid werd. De fotograaf portretteerde duizenden mensen. Zijn Museum der Mensheid is vanaf zaterdag 23 maart geopend.  

‘In 2001 was ik in Vietnam, waar ik onderweg in een trein sliep. Ik had die nacht een bijzondere droom," herinnert Ruben zich. "Ik bezocht het Museum der Mensheid en werd rondgeleid door Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal van de VN. Maar het museum verkeerde in een zeer slechte staat."

(Tekst loopt door onder de video.) 

"De vitrinekasten waren bedekt met stof, het glas was gebroken en het was er donker. Ik werd verontwaardigd wakker! In het museum wilde ik juist de schoonheid en waardigheid van mensen laten zien te midden van een gebroken wereld." 

'Anders naar onszelf kijken'

"Vanaf dat moment heb ik duizenden foto’s van mensen gemaakt over de hele wereld en groeide het verlangen om het museum dat ik gezien had, ook daadwerkelijk te realiseren." Via het Museum der Mensheid wil Ruben bewustwording creëren.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rubben Timman over Museum der Mensheid

"Ik wil dat we anders naar onszelf gaan kijken, zodat we zien hoe mooi we zelf zijn en  hoe mooi de ander is, dichtbij en ver weg." De fotograaf ziet het museum als een plaats waar kunst, cultuur en maatschappelijke vraagstukken elkaar ontmoeten. "Ik hoop dat dit project als een olievlek over de wereld zal gaan."

Het Vermoeden: Ruben Timman

Hella van der Wijst ontmoet in Het Vermoeden bevlogen protestanten – van wereldverbeteraar tot zinzoeker, van bezield gelovige tot spirituele nomade. In deze aflevering vertelt fotograaf Ruben Timman over de opening van het Museum der Mensheid (op zaterdag 23 maart), waarmee zijn droom in vervulling gaat.

Zondag 24 maart, 11.35 uur, NPO 2

Video: Arianne Ramaker en Wouter Holtland

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons