'Heb ik mooi pech gehad'

Blog van Matthijn Buwalda

Het leek mijn tandarts in al haar wijsheid een goed idee dat ik mijn verstandskies zou laten trekken. Het zou een hoop gedoe in de toekomst voorkomen. Dat klonk als een plausibel argument. Alleen zei ze er niet bij dat het me wel een hoop gedoe in het heden zou opleveren.

Ik heb die kies dus laten trekken en heb er acht dagen flink last van gehad. De zwelling op mijn kaak breidde zich op z’n dooie gemakje uit naar mijn oog, waar al snel een bloeduitstorting plaatsvond. Na drie dagen had ik naast een nog altijd groeiende kaak ook een dicht oog. De hoeveelheid medicatie voor pijnbestrijding die ik slikte werd verhoogd, en zo dwaalde ik een paar dagen high van de paracetamol, ibuprofen en tramadol door het leven, terwijl ik met een rietje probeerde de nodige gepureerde voedingsstoffen naar binnen te werken. Bij een in allerijl ingeplande extra controle in het ziekenhuis kwam de kaakchirurg al vrij vlot tot zijn diagnose: ik had pech.

Pech is een regelmatig voorkomende ziekte, waarvan het bestaan overigens door veel verschillende bevolkingsgroepen ontkend wordt. Zo spreken zeer gelovige mensen graag van ‘leiding’ of van ‘geestelijke strijd’, al naar gelang de pech ten goede kan worden gekeerd. Geboren optimisten spreken liever van ‘een mooie uitdaging’, waarbij ze je op de schouders slaan en dingen zeggen als: ‘Pech? Heb jij even geluk!’

En dan is er nog een groep mensen die overal samenzweringen achter vermoeden. Zij spreken niet van pech, maar van een complot. Deze mensen zijn ontzettend belangrijk. Want van welke kant het complot ook komt, zij worden er altijd door getroffen. Dan moet je wel heel belangrijk zijn.

Sorry pech-ontkenners, maar ik ben ervan overtuigd dat pech bestaat. Ik heb het immers van heel dichtbij meegemaakt. Inmiddels is zowel mijn wang als mijn oog weer helemaal genezen. De pech is voorbij. Dus als iemand nu vraagt hoe het met me gaat, kan ik opgelucht antwoorden: ‘Ik heb pech gehad.’

Beeld: Unsplash

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons