Filmrecensie: Minding the Gap

De wereld ontvluchten op een skateboard

This device cures heartache: dit apparaat geneest hartzeer. Die leus staat op het skateboard van Keire, een zachtmoedige Afro-Amerikaanse jongen van een jaar of 20. En in de prachtige documentaire Minding the Gap zien we dat het klopt: op zijn skateboard vergeet Keire kortstondig zijn ellende, wordt de wereld even behapbaar en hoopvol.

En ellende is er genoeg in Rockford, Illinois, een stadje in de zogenaamde Rust Belt, waar armoede, verslaving en geweld welig tieren. Keire en zijn twee beste vrienden van de skatebaan, de blanke Zack en de Chinees-Amerikaanse Bing, kunnen erover meepraten: ze zijn allemaal opgegroeid in een gebroken gezin en kregen van jongs af aan te maken met huiselijk geweld. Nu zijn ze van school af en weten ze – behalve skaten – niet goed wat ze moeten. Keire woont nog bij zijn moeder en criminele broer in huis en heeft een geestdodend baantje als afwasser. Zack heeft een kindje, maar blowt en drinkt zich suf en ruziet constant met zijn vriendin.

Alleen Bing heeft een duidelijke ambitie: als puber is hij begonnen met het filmen van zijn vrienden. Eerst alleen op de skatebaan, later ook thuis en op het werk, soms op de intiemste momenten. Het zijn deze beelden waaruit Bing na een jaar of tien Minding the Gap heeft samengesteld. En met succes: de film won inmiddels tientallen prijzen op festivals en werd genomineerd voor een Oscar.

Helemaal terecht. Het portret van deze jongens, die je met horten en stoten ziet opgroeien tot mannen, is zeldzaam eerlijk en authentiek. Omdat de regisseur zelf een van de hoofdpersonen is, durven de andere jongens zich verbazend kwetsbaar op te stellen. Bing zelf blijft aanvankelijk op de achtergrond, maar spaart ten slotte ook zichzelf niet.

Het eindresultaat is meer dan zomaar een skatefilm of een verhaal over vriendschap. Via Keire, Zack en Bing krijgen we zicht op een hele generatie Amerikanen die is getekend door armoede, geweld en wanhoop. Al is de film zelf gelukkig niet zonder hoop, integendeel. Alleen al de sierlijke beelden van het skaten hebben een enorm opbeurende kracht.

Minding the Gap

Documentaire van Bing Liu. Nu in de bioscoop.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons