EO Live: 'polderjihadist' Jason Walters kwam tot inkeer

Ex-terrorist vertelt levensverhaal; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Jason Walters

Jason Walters was lid van de Hofstadgroep en gooide een handgranaat naar het arrestatieteam dat hem kwam inrekenen. In EO Live interviewt presentator Yvonne Sprunken de vroegere polderjihadist, die in de gevangenis deradicaliseerde. Het is voor het eerst dat de man die we lang kenden als 'Jason W.' zijn levensverhaal vertelt op de radio.  

Net voor zijn arrestatie in 2004 dacht jihadist 'Jason W.' dat hij als martelaar zou sterven. Ondanks zijn gewelddadige verzet werd hij uiteindelijk overmeesterd. Hij belandde in de gevangenis, waar hij deradicaliseerde – een proces van jaren. Vijftien jaar later vertelt Jason Walters, zoals we hem nu mogen noemen, hoe hij een ander mens werd.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

"Aanvankelijk stond mijn leven in de gevangenis in het teken van gebed en boetedoening," herinnert Jason zich. Over het feit dat hij zich had laten aanhouden, voelde hij zich schuldig; ook al had hij vier agenten verwond en kreeg hij zelf een kogel in zijn schouder.

Lafheid

"Door mijn lafheid had ik de moslimgemeenschap 'onteerd'. Daarom heb ik in de gevangenis om vergiffenis gebeden en besteedde ik veel tijd aan de bestudering van de Koran." De omslag kwam toen Jason zich verdiepte in de ideeën van moslimgeleerde Abdul Majeed al-Zindani. "Hij beweert dat alle moderne natuurwetenschappen in de Koran zijn terug te vinden. Maar toen ik daar zelf studie van maakte, stuitte ik op steeds meer ongerijmdheden."

"Terwijl ik wetenschap wilde integreren in mijn geloof, deed ik in werkelijkheid iets anders: ik eigende me de moderne rationaliteit toe." Jason ontdekte de filosofie, die hem bevrijdde van zijn angst om zelf na te denken. "Na een lange periode, waarin ik me verdiepte in Plato en Nietzche, liet ik het geloof achter me. Dat was niet eenvoudig, want ik moest alles opnieuw uitvinden. Het voelde alsof ik met een smak op het beton belandde."

Christelijke opvoeding

Yvonne Sprunken blikt zaterdagavond met Jason Walters – zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder –  terug op zijn jonge jaren. Een tijd waarin hij opgroeide in een christelijk gezin. "We waren er bij ons thuis niet heel serieus mee bezig. Bovendien vond ik in de kerk geen antwoorden op mijn vragen." Met de islam kwam Jason later in aanraking, toen hij – na de scheiding van zijn ouders – met zijn vader naar een andere wijk verhuisde.

Na de aanslagen van 11 september kreeg ik het idee dat ik een kant moest kiezen

"Ik merkte dat moslims die duidelijkheid wel gaven. Een paar jaar later radicaliseerde ik. In de periode na de aanslagen van 11 september 2001 kreeg ik het idee dat ik nu echt een kant moest kiezen," herinnert Jason zich. In EO Live vertelt de vroegere jihadist hoe hij nu in het leven staat en wat hij doet om onze samenleving juist veiliger te maken. 

Hoe omgaan met jihadisten?

Yvonne is nieuwsgierig of het christelijke geloof van zijn jeugd hem alsnog zou kunnen aanspreken, maar ook hoe hij aankijkt tegen de jihadisten van nu. Is er hoop voor hen, hoe moeten we met hen omgaan en welke risico's lopen we? Zelf moet Jason nog steeds voorzichtig zijn. Om veiligheidsredenen is het interview in EO Live daarom van tevoren opgenomen. 

Beluister hier het hele interview.

Ex-terrorist Jason Walters in 'EO Live'

Abu Mujahied Amrikie was de Arabische strijdnaan van 'Jason W.'. Hij behoorde samen met onder anderen Samir A. en Mohammed B. – de moordenaar van Theo van Gogh – tot de pioniers van het polderjihadisme in Nederland. Nadat hij in 2004 was gearresteerd, kwam hij in de gevangenis tot bezinning en deradicaliseerde hij. Anno 2019 werkt Jason Walters als intelligence analist bij het bedrijf Blue Water Intelligence. In het radioprogramma EO Live vertelt Jason zijn verhaal.

Beeld: Rien Boxum en ANP/Rob Keeris

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons