EO-docu: 'Verward', de wereld volgens Will

Maandag, 20.55 uur, NPO 2

in Mediatips

Voor de documentaire Verward trok EO-regisseur Jos de Jager drie jaar lang op met Will. Will hoort bij de duizenden ‘verwarde mensen’ met wie we ons als samenleving geen raad weten. Aan de buitenkant is hij een gewone Nederlander, maar zijn directe omgeving ervaart dat anders.

Will meent dat hij op alle fronten wordt tegengewerkt en gestalkt. Volgens Will is er een groot complot tegen hem, waar de buurt en overheid aan meewerken. Sinds 2011 filmt Will zijn leven om bewijsmateriaal te verzamelen tegen zijn belagers. Regisseur Jos de Jager vroeg Will in 2016 of hij wilde meewerken aan een documentaire over zijn leven. Will stemde toe. “Dit leverde een unieke film op die kan bijdragen aan het gesprek over de omgang met verwarde mensen in onze samenleving,” vertelt Jos de Jager. “Want in Nederland zijn er meer mensen zoals Will. Recente cijfers wijzen op negentigduizend meldingen van verwarde mensen die bij de politie binnenkomen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden. Het lukt de overheid en de directe omgeving niet voldoende om deze mensen te helpen.”

'Ik ben niet verward'

Met een camera op zijn borst filmt Will zijn dagelijkse bezigheden. Hij legt de conflicten met zijn buren, de woningcorporatie en de politie vast. Ook filmt hij zijn gang naar de rechter. Will wil juist laten zien dat hij niet verward is, en zoekt erkenning van zijn probleem. Jos: “In het begin was het voor mij spannend om bij Will op bezoek te gaan. Maar later werden het momenten waar ik naar uitkeek. Hij is naast de persoon die heilig gelooft in zijn complottheorieën ook een heel sympathieke, intelligente man. Het is mij er ook niet om te doen om te laten zien of Will al dan niet verward is. Die conclusie laat ik graag over aan de kijker. Ik wil met de film vooral laten zien hoe complex deze thematiek is.”

Worsteling

Verward laat het leven zien door de ogen van een ‘verward’ persoon, grotendeels gefilmd door de persoon zelf. De film toont ook de worsteling van buren, woningcorporaties, hulpverlening, wijkagenten en rechters. Is hulp wel mogelijk? Door zijn gedrag en het filmen van zijn directe omgeving, dreigt Will uit zijn huis te worden gezet.

'Praat ook met verwarde mensen'

“De documentaire is een poging het debat over een goede omgang met verwarde mensen te ontwarren,” vertelt Jos. “Maar het past ook bij de EO om Will zijn verhaal te laten vertellen. Ik wilde zelf naast Will staan tijdens het maken van de film. Er wordt altijd gesproken óver ‘verwarde’ mensen, en naar mijn idee praten we te weinig mét ze. Toen Will het eindresultaat zag, was hij tevreden. Daar ben ik blij mee. We hebben deze documentaire samen gemaakt.”

Tekst: Tom Mikkers

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons