EO-docu: Lost Boys, 5 jaar later

Maandag, 20.55 uur, NPO 2

in Mediatips

In 2011 volgde regisseur Margit Balogh de jongens van de jeugdbende Bloods voor de EO-documentaireserie Lost Boys, Lost Mother en Lost Girl. Een van de bendeleden was Demo. Vijf jaar later heeft hij de vicieuze cirkel van criminaliteit en gevangenissen achter zich weten te laten. Toch komt Demo niet los van zijn verleden.

Demo heet weer Jeansen, zijn officiële naam. Hij werkt als reporter voor een bekend radiostation, is labelmanager bij een platenmaatschappij, werd genomineerd voor de NTR-radioprijs en groeide uit tot een rolmodel voor veel jongeren. Maar zijn schuldeisers uit het verleden achtervolgen hem.

In Lost Boys, 5 jaar later, laat Margit Balogh zien hoe Demo balanceert tussen twee werelden. Zijn werk in de media- en muziekwereld geeft hem erkenning. Hier komt hij tot bloei. Maar iedere dag wordt hij geconfronteerd met schuldeisers, deurwaarders en incassobureaus die allemaal snel geld willen zien. Door loonbeslag en dreigende uithuiszetting raakt hij steeds verder verstrikt in de ondoorzichtige schuldenindustrie. De oude schulden lopen alsmaar op, waardoor hij soms nog maar één uitweg ziet: terug naar zijn criminele verleden.

‘Er moet iets veranderen’

“Het mooie aan Jeansen vind ik dat hij zo ongelofelijk veerkrachtig is. Dat heb ik ook in de film willen laten zien,” zegt Margit. “Al krijgt hij slecht nieuws te verwerken, Jeansen maakt er toch weer een mooie dag van. Tot hij zó getergd wordt door de uitzichtloze situatie dat hij knapt. Ja, ik wil echt iets veranderen aan de positie van mensen die geleefd worden door schuldeisers en een systeem dat schulden in stand houdt. Ik maak me boos om het onrecht dat Jeansen – en al die andere mensen die verdrinken in de schulden – wordt aangedaan. Ik hoop dat de film impact heeft en veranderingen in het systeem teweegbrengt. Er moet wat veranderen. De film past wat dat betreft ook goed bij de missie van de EO. God wil dat mensen in het licht gezet worden. En dat kan als er mensen zijn die elkaar in het licht zetten en daadwerkelijk iets voor elkaar betekenen.”

‘Margit geeft echt om me’

“Wat mij het meest is bijgebleven, is dat ik door deze film heb geleerd dat er mensen zijn die echt om elkaar geven, ook om mij,” zegt Jeansen zelf. “Als Margit mij belde, ging het natuurlijk over de film, maar zij stelde me ook vragen die me goed deden, zoals ‘Heb je al gegeten?’ en ‘Hoe gaat het met je?’ Dat was bijzonder voor me.”

Spoedmaatregelen

“Voordat de film op tv is, zijn we begonnen met voorvertoningen aan ambtenaren, politici en hulpverleners. En deze bijeenkomsten hebben al geleid tot een eerste verandering,” vertelt Margit. Achter de schermen gebeurt er nu heel veel. “Ik hoorde net dat het kabinet met spoedmaatregelen komt om mensen met schulden te helpen. Maar we zijn er nog niet. En ik gun Jeansen een echt nieuw begin. Ik hoop dat de uitzending die beweging brengt. Dat er meer mensen zijn die zich gaan bekommeren om Jeansen en al die anderen die door het systeem niet uit hun schulden komen.”

EO-docu: Lost Boys, 5 jaar later

Maandag 4 maart, 20.55 uur, NPO 2

Tekst: Tom Mikkers
Beeld: Lizzy Baas en Claudia Verloop

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons