Een grafsteen voor Madeleine

'Elke gift, klein of groot, is van harte welkom'

in Geloven
Ik mis je; een grafsteen voor Madeleine

We stonden voor een rozenstruik, ergens aan de rand van de begraafplaats in Eindhoven. Een steen was er niet. Francois had een roze overhemd aan, als eerbetoon aan zijn vrolijke, zorgzame meisje. Ze verdronk op 14-jarige leeftijd tijdens een schoolkamp.

“Ik had haar mooie, zorgeloze jaren beloofd, na alle ellende in Congo. Maar God had een ander plan,” zei hij. “Nu is hier, onder deze struik haar tijdelijke huis, want geld voor een steen heb ik niet.”

EO-directeur Arjan Lock schrijft wekelijks een column in Visie. De mooiste plaatsen we ook online.

Vanuit het door oorlog, honger en ziekten geteisterde Congo kwam François in 2001 als vluchteling naar Nederland. Verschrikkelijke dingen heeft hij meegemaakt. Toen hij een verblijfsvergunning kreeg, liet hij zijn drie kinderen overkomen en sloot ze dolgelukkig in zijn armen. Ondanks het gemis van hun moeder en de herinneringen aan allerlei ellende die ze doorstaan hadden, leek hun leven een positieve wending te nemen. Maar in 2009 verdronk Madeleine (ze kon niet in open water zwemmen). Ondanks alle vragen vond hij troost in de wetenschap dat zijn dochter bij God is.

Ik luisterde naar het verhaal van Francois met zijn onmetelijke verdriet en zijn jaloersmakende vertrouwen in God. Ik hoorde hoe belangrijk deze plek voor hem is en zag hoe zijn ogen straalden als hij haar naam uitsprak. 'Mijn Madeleine’, zei hij.

Toen dacht ik: wat zou het mooi zijn als wij er met elkaar voor kunnen zorgen dat dit meisje alsnog een grafsteen krijgt. Als tweehonderd mensen een tientje geven, zijn we er. Elke gift, klein of groot, is van harte welkom. Op de Ik mis je-website vind je alle informatie. Zullen we ons hart laten spreken? Gewoon als klein gebaar naar een dappere vader in een land waar zijn dochter een thuis heeft gekregen.

Tekst: Arjan Lock

Dankzij donaties is het bedrag inmiddels binnen. Doneren is niet meer mogelijk.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons