De aanslag in Utrecht: wat vertel ik mijn kinderen?

Orthopedagoog Bert Reinds geeft tips

Aanslag in Utrecht: wat vertel ik mijn kinderen

Utrecht is vanochtend opgeschrikt door een aanslag in een tram. Daarbij heeft een man drie mensen doodgeschoten en zeker vijf verwond. Veel scholen in de hele provincie hielden kinderen uit veiligheid binnen. Inmiddels zijn de scholen dicht en de kinderen veilig thuis. Maar wat vertel je je kinderen als ze vragen hebben over deze aanslag?

“Allereerst: stimuleer je kind vooral om zijn of haar verhaal thuis te vertellen,” adviseert orthopedagoog Bert Reinds. “Geef het kind daarvoor de ruimte. Een vervelende gebeurtenis is vaak gekoppeld aan veel emoties, gevoelens en gedachten. Stel vragen aan je kind. Wat heeft je kind meegekregen? Wat weet hij of zij? Wat heeft je zoon of dochter gezien, bijvoorbeeld op sociale media? Zorg dat je veel vraagt en dat je zuinig bent met het geven van antwoorden.”

Onduidelijk

Veel dingen bleven vandaag onduidelijk. Wat is er precies gebeurd en vooral: waarom? Wat doe je als je als ouder ook geen antwoord hebt op de vragen van je kinderen?

“Twijfel mag je als ouder zeker benoemen. Als je iets niet weet dan mag je dat ook zeggen. Als ouder ken jij je eigen kind het beste en jij weet wat jouw zoon of dochter wel of niet kan verdragen. Houd hierbij ook rekening met de leeftijd van het kind. Belangrijk is dan dat je het nieuws filtert. Kleintjes tot een jaar of 4 hebben niet zo heel veel benul van wat er precies speelt. Zij hebben hun eigen ‘wereldje’. Maar vanaf een jaar of 5 gaan ze toch wel bepaalde dingen aanvoelen.”

Angstig

Een moeder vertelt op NOS.nl dat de kinderen op school uitgelegd kregen waarom ze niet naar buiten mochten. ‘Ze hebben tegen de kinderen gezegd dat er buiten iemand rondliep die gevaarlijk is.’ Wat als je kind nu angstig is geworden?

“Het is in de eerste plaats van groot belang dat je als ouder rustig blijft. Wat er vandaag is gebeurd en wat je voorbij ziet komen op tv en op sociale media kan ook bij jou heftige gevoelens veroorzaken. Zorg dan dat je kind niet meegesleept wordt in jouw gevoelens, want daarmee communiceer je angst. Terwijl een kind behoefte heeft aan veiligheid en steun.”

Positief

“Het is verder belangrijk om de positieve dingen te benoemen. Dus vertel in dit geval bijvoorbeeld dat de dader is gepakt. En als je kind boos is, dan is het prima om te zeggen dat iedereen boos en verdrietig is. Zeg bij wijze van spreken dat 'zelfs de koning en koningin het ook heel naar vinden'. Zodat een kind ook snapt dat een aanslag geen normale situatie is. De hele wereld is er verbolgen over, dus jouw zoon of dochter mag weten dat hij of zij best boos mag zijn.”

Bidden

“En natuurlijk is het goed om er samen voor te bidden. Gewoon bij het naar bed gaan, of aan tafel bij het eten. Op deze manier kan je kind alles een plekje geven. Je kan je kinderen ook zelf laten bidden. Vaak durven ze dan veel meer te benoemen. En communiceer altijd: Hier in huis ben je veilig. Papa en mama raken niet in de war.”

Tips van orthopedagoog Bert Reinds:

  • Bagatelliseer niet, maar blaas nieuws of een incident ook niet op. Oftwel: ontken of ontwijk het probleem niet, maar maak het ook niet groter dan het is
  • Laat het kind zijn verhaal doen en luister vooral
  • Stel veel vragen 
  • Straal als ouder moed en vertrouwen uit, in plaats van angst en wantrouwen

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons