Boekenpodcast ‘De Eerste Zin’ met Kefah Allush

'Wat ik heb beschreven, is niet te weerleggen'

De elfde aflevering van Visie-boekenpodcast De Eerste Zin staat in het teken van De munt van Judea, de debuutthriller van EO-presentator Kefah Allush.

In De munt van Judea krijgt hoofdpersoon Gabriel Davids een mysterieuze e-mail die verwijst naar zijn Palestijnse vader. Een antiquair in Jeruzalem vraagt hem een pakketje op te komen halen dat zijn vader bij hem bezorgd heeft. Zo begint een zoektocht vol gevaren, die hem ook een oude munt en een ontmoeting met een prachtige vrouw oplevert.

(Lees verder onder de video.)

Het schrijven van een boek is Kefah Allush – presentator van onder meer De Kist en drie reisseries waarin hij onbekende volken in het Midden-Oosten opzoekt – goed bevallen. “Ik weet niet of ik er nu talent voor heb, maar ik heb er wel ontzettend van genoten. Je hoort weleens van schrijvers dat het een lijdensweg is, dat het witte papier of een leeg scherm je aanstaart, maar dat heb ik allemaal niet gehad. Regelmatig stapte ik bulderend van het lachen naar mijn vrouw: ‘Wat Gabriel nou toch weer doet! Dat had ik helemaal niet verwacht!’ Het voelt als iets wat me is overkomen en waar ik ontzettend veel plezier aan heb beleefd.”

Reisgids

In De Eerste Zin vertelt Kefah ook over het schrijfproces. Op al de plekken die voorbijkomen in De munt van Judea is hij zelf geweest en het boek kan dan ook als reisgids gebruikt worden.

“Wat ik heb beschreven, is niet te weerleggen,” vertelt Kefah als hij dieper ingaat op het schimmige Nederlandse verleden in Indonesië rond de tijd van de politionele acties (1945-1949), dat ook in zijn boek voorkomt. “Je hebt bij het schrijven dat soort omstandigheden nodig om intriges te creëren.”

'Pietepeuterig mannetje'

Zijn ervaringen als tv-maker kwamen ook van pas bij het schrijven. “Als eindredacteur leer je wetmatig naar verhalen te kijken. Wat zijn de elementen waaruit een verhaal bestaat? Waar zit de katalysator die je van a naar b brengt? Ik ben verder een vrij pietepeuterig mannetje, dus het lukt me altijd wel om het logisch te maken.”

Identiteit

Aan het einde van de podcast gaat het over identiteit, een thema dat Kefah de laatste tijd veel bezighoudt. “Ik heb gemerkt dat het gegeven ‘identiteit’ iets is waar ik kennelijk iets mee moet. Gabriel worstelt met zijn deels Palestijns zijn, dat probeert hij een plek te geven. Ik ben helemaal Palestijns, maar ik woon hier en spreek perfect Nederlands. Zijn ongemak is mijn ongemak.”

Beluister de podcast met Kefah hier:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons