BN'ers helpen jongeren in nieuwe EO-serie 'Been there, done that'

Iedere dinsdag, 21.30 uur, NPO 3

in Mediatips
Been There, Done That

Depressie, genderdysforie, anorexia en overgewicht: het zijn allemaal onderwerpen die centraal staan in het nieuwe EO-programma 'Been there, done that'. In een serie van acht afleveringen worden BN’ers die ooit in de put zaten, gekoppeld aan jongeren die nu met dezelfde problemen worstelen. Actrice en presentatrice Sonja Silva vertelt hoe een gastric bypass-operatie haar leven veranderde.

Sonja Silva (42) is in Been there, done that gekoppeld aan de 28-jarige Jennifer, die dezelfde ingreep net achter de rug heeft. Jennifer ziet de maagverkleining als een wondermiddel voor haar overgewicht. Maar Sonja probeert Jennifer te stimuleren een gezonde levensstijl aan te nemen. Anders kunnen de kilo’s er zomaar weer bij komen. 

Waarom doe je mee aan het programma?
“Ik vind het belangrijk om mee te doen, omdat er in mijn ogen nog een groot taboe rust op een gastric bypass. Sommige mensen denken dat het alleen een maagverkleining is, maar in werkelijkheid wordt ook een omleiding van de dunne darm gecreëerd. Mensen die denken dat je na de ingreep superslank blijft, alles kunt eten en een glorieus leven krijgt, hebben het mis. Na twee tot drie jaar is je lichaam gewend aan de nieuwe situatie en ga je weer aankomen. Je moet dus vanaf dag één alle zeilen bijzetten. Daarom heb ik Jennifer geholpen een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Ik ben heel streng voor haar geweest, en heb haar soms letterlijk en figuurlijk door elkaar geschud. Het is though love, maar Jennifer weet dat het voortkwam uit liefde.”

Herken je jezelf in Jennifer?
“Ja. Ik moest zo denken aan de oude Sonja. Vooral wanneer ik Jennifer opbelde om te vragen hoe het ging. Ze vertelde me dat het goed ging, maar ik wist dat dit niet zo was en dat ze niet lekker in haar vel zat. In de periode na mijn operatie was ik ook niet helemaal eerlijk naar anderen, en vooral niet tegen mezelf.”

Gemotiveerd

Het lukte Sonja daarom goed om zich in Jennifer te verplaatsen en haar tips te geven. “Ik weet precies wat ze meemaakt: het is zwaar om gemotiveerd te blijven en een gezonde levensstijl vol te houden.”

Kon je Jennifers situatie loslaten?
“Ik moest wel. Ik vond het heel moeilijk, maar ik kon niet constant alles mee naar huis nemen. We hebben zes weken contact gehad, maar we gaan nu beiden verder met ons eigen leven. Jennifer moet het zelf gaan doen.”
Sonja vertelt dat ze veel voor Jennifer heeft gebeden. “Dit heb ik haar niet verteld.”

Maagverkleining
Sonja (rechts) en Jennifer

Je bent christen. Wat betekent dit voor je?
“Ik kijk met een christelijke houding naar andere mensen. Ik probeer altijd begrip te hebben en niet te oordelen. Want hoe makkelijk is het om te oordelen? Ik kijk nu anders dan toen ik nog geen christen was." Lachend: “Dat kan ik nu ook niet meer uitzetten. Ik probeer scherp te zijn en altijd vanuit liefde te spreken, hoe gefrustreerd ik soms ook raak.”

Wat wil je de kijkers van ‘Been there, done that’ meegeven?
“Ik hoop dat mensen gaan begrijpen wat de operatie inhoudt: het is geen spelletje. En ik hoop dat de kijkers compassie voelen voor Jennifer. Het is simpelweg niet makkelijk en ik hoop op meer begrip. En: ik vind humor belangrijk. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Hopelijk ga je dat terugzien in het programma. Ik word gelukkig van lachen, en Jennifer hield ook wel van een grapje. We lijken een beetje op elkaar.”

Waarom willen mensen dit programma niet missen?
“Het is interessant omdat de serie over jonge mensen gaat, van wie een oprecht portret wordt gemaakt. Voor het programma zijn geen scenario’s of scripts geschreven. Ik ging op een dag gewoon naar Jennifer toe, en zag haar echte reactie. Het programma gaat over problemen die voor veel mensen aan de orde van de dag zijn. Je kijkt mee vanuit het oogpunt van iemand die jong is en midden in de situatie zit. Daartegenover staat iemand die het al heeft afgesloten en van wie je kunt leren. Het programma laat een spiegel zien aan de kijker en vraagt hen onbewust: 'Voor wie kun jij een buddy zijn?'"

De aflevering met Sonja is op 19 maart.

Been there, done that

Tekst: Claudia Verloop

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons