Baudet de grootste maken? Dat gaat ver

Blog van Tijs van den Brink

Daar zit ik weer, op een donderdagochtend nadat we de dag ervoor naar de stembus zijn geweest. Altijd moe – want weinig geslapen – maar ook een beetje opgewonden. Want wat heeft de kiezer nu weer gezegd?

Sommige dingen die de kiezer heeft gezegd, snap ik wel. Flinke winst voor GroenLinks. In een tijd dat het klimaat zo in de belangstelling staat, is dat niet zo raar. Doe daar een voor velen aansprekende leider bij en je hebt negen zetels. Ja, hij liep weg bij de formatie, maar dat is alweer even geleden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Het verlies van D66 (vier jaar geleden waren ze heel groot) en het CDA kan ik ook volgen: regeren gaat van ‘au’. Ook de winst van de ChristenUnie snap ik: verantwoordelijkheid genomen, een voor de CU herkenbaar regeerakkoord dat ook nog eens in hun richting is bijgesteld in de afgelopen jaren (kinderpardon, klimaat), en een authentieke leider. Best logisch.

Maar dan Forum voor Democratie. Vanuit het niets ineens de grootste. Natuurlijk, het thema klimaat heeft ook Baudet vleugels gegeven: het ging er voortdurend over en hij is de meest uitgesproken tegenstander. Maar veel van wat hij erover zei, klopt niet. Bijvoorbeeld: dat het klimaatbeleid tot 2050 duizend miljard gaat kosten, is op dit moment op geen enkele manier aannemelijk te maken. Maakt dat voor de kiezer niet uit?

Baudert hamert ook op het terugbrengen van het aantal asielzoekers dat ons land opneemt. Dat is al jarenlang een zorg van veel kiezers, dus dat dit stemmen oplevert, snap ik. Maar de man vindt ook dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen, de zogeheten Nexit. Wie ziet wat er op dit moment in Engeland gebeurt, kan daar toch bijna niet naar verlangen? Klimaatbeleid kost misschien geld, maar een Nexit is veel duurder en levert minder op.

En ja, Baudet zorgt voor reuring. Dat mensen dat leuk vinden, snap ik. Ik heb eerlijk gezegd ook hartelijk gelachen om zijn overwinningsspeech op de avond van de verkiezingen. Iedereen verwacht dat je halfdronken gaat staan juichen en jij begint over de uil van Minerva. Best origineel. Maar hem de grootste maken? Dat gaat ver.

Het waren geen Tweede Kamerverkiezingen, Baudet gaat het land (nog) niet leiden. We hebben tijd om uit te vogelen welk deel van zijn verhaal serieus genomen moet worden, omdat het serieuze zorgen van echte mensen vertolkt. Maar ook tijd om te ontdekken of een deel van zijn verhaal niet meer kapotmaakt dan ons lief is, en dat deel inhoudelijk te bestrijden.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons