Alpha Nederland ziet kansen in The Passion

'Nodig iemand uit om samen te kijken en ga het gesprek aan'

in Christelijk Nieuws
The Passion

Ieder jaar kijken een paar miljoen Nederlanders naar The Passion. Volgens Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, dé kans om niet-christenen te laten kennismaken met Jezus. Daarom bedacht de organisatie een actie om gelovigen in gesprek te laten gaan met niet-gelovigen.

Hoe ziet jullie actie eruit?
“We willen christenen aanmoedigen samen met niet-christenen naar The Passion te gaan kijken, en hen daarna uit te nodigen voor een kerkdienst of een Alpha-bijeenkomst. Dit doen we door geloofsgemeenschappen te inspireren om een uitnodigende cultuur te creëren. We hebben een achterban van ruim achthonderd kerken. Als al deze kerken aan de slag gaan met dit idee, kunnen we ontzettend veel mensen laten kennismaken met het christelijk geloof. Het thema van The Passion – #jebentnietalleen – past daar natuurlijk ook heel goed bij.”

Heb je zelf ook weleens samen met een niet-gelovige naar The Passion gekeken?
“Een aantal jaar geleden hebben mijn vrouw en ik samen met onze buurvrouw The Passion gekeken, en een paar maanden later ging ze mee naar Alpha. Die kleine uitnodiging was dus het begin van haar weg met Jezus. Het mooie is dat de drempel heel laag is. The Passion komt op tv, dus waarom zou je daar niet iemand bij uitnodigen? Samen kijken is een stuk gezelliger en biedt de kans om er achteraf over door te praten. Want de kern van het evangelie wordt op een eigentijdse manier verteld. Eigenlijk een buitenkans dus, omdat de gespreksstof er al is. Vervolgens is het ook makkelijker om de persoon uit te nodigen voor een Alpha-bijeenkomst, of voor de paasdienst.”

Het kan nog best spannend zijn om iemand uit te nodigen.
“In veel geloofsgemeenschappen bestaat het verlangen om mensen uit te nodigen en missionair te zijn, maar vaak is het inderdaad lastig om te ontdekken hoe je dat dan precies doet. Als Alpha Nederland bieden wij hiervoor concrete handvatten, zoals een powerpoint over de actie.

We hopen dat kerken ermee aan de slag gaan op hun eigen manier, met een beetje hulp van ons. Bovendien kun je het helemaal op je eigen manier invullen. De een vindt het fijn om de buren uit te nodigen, terwijl de ander misschien liever iemand uitnodigt om The Passion in de kerk te kijken. Als vervolg hierop kun je met iemand napraten tijdens een Alpha-bijeenkomst, maar natuurlijk ook in de eerstvolgende kerkdienst, of met een kop koffie op de bank. Met als doel: mensen laten kennismaken met wie Jezus is.”

Tekst: Claudia Verloop
Beeld: Willem Jan de Bruin

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons