'Zembla': is ons medicijntekort de schuld van China?

Donderdag, 21.15 uur, NPO 2

in Mediatips

Het tekort aan medicijnen in ons land loopt al jaren op. Volgens deskundigen ligt de oorzaak in China. Heeft dit land de medicijnmarkt in handen? De onderzoeksjournalisten van Zembla (BNNVARA) proberen erachter te komen hoe afhankelijk we zijn van de Chinezen. 

Nederlandse patiënten kunnen vaak niet meer aan belangrijke medicijnen komen. Antibiotica, oogpreparaten en een middel voor patiënten met de ziekte van Parkinson waren in het afgelopen jaar niet leverbaar. Ook een veelgebruikte anticonceptiepil was niet leverbaar. Het tekort aan geneesmiddelen heeft grote gevolgen, meldt Zembla. Hierdoor krijgen sommige patiënten last van bijwerkingen, omdat ze moeten overstappen op andere medicijnen. Soms slaan ze noodgedwongen meerdere doseringen over of moeten ze helemaal met hun behandeling stoppen. 

(Tekst loopt door onder het promofilmpje.)

'Monopolie op grondstoffen'

De onderzoeksjournalisten van Zembla spreken met deskundigen, die naar China wijzen. Een belangrijke oorzaak van de medicijntekorten ligt in dit land, dat het overgrote deel van de grondstoffen voor onze medicijnen levert. Hierdoor hebben de Chinezen het monopolie in handen. Hoe is het mogelijk dat we voor onze geneesmiddelen zo afhankelijk zijn geworden van China?

Zembla: Medicijnmacht China

Donderdag 14 februari, 21.15 uur, NPO 2

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons