Zangeres Marga Bult in ‘De Kist’

Zondag, 23.40 uur, NPO 2

in Mediatips

Voordat Marga Bult beroepsartiest werd, werkte ze acht jaar in de verpleging. Daardoor kwam ze al op jonge leeftijd in aanraking met de dood. Dankzij een bijna-doodervaring van een aantal patiënten heeft Marga geen angst voor de dood. "Er is meer tussen hemel en aarde," vertelt ze in De Kist.

'Op naar het licht,' schrijft Marga Bult op de doodskist die in het programma altijd met Kefah meereist. Ze voegt er nog een hartje aan toe. “Want alles is liefde. Het licht staat voor eeuwige vrede en rust. Doodgaan is opgaan naar het licht.”

'Er is meer na dit leven'

Marga is niet bang voor de dood. "Ik heb heel veel mensen zien sterven, en met een aantal van hen heb ik gesproken over een bijna-doodervaring die zij hadden.” Als ze aan de hemel denkt, staan haar de verhalen van die mensen voor ogen. “Ik denk dat er meer is na dit leven.”

'Het mooiste wat ik kon doen'

De dood kwam dichterbij toen haar vader overleed. Hij was dement en had Parkinson. “Mijn moeder verzorgde hem tot het laatste moment, maar dat ging op een gegeven moment niet meer. Zijn situatie werd alleen maar slechter.” Als oud-verpleegkundige wilde Marga haar vader na zijn sterven zelf afleggen. Dat gebeurde ook. Haar jongste zussen waren daarbij aanwezig. “Het is een van de mooiste dingen die ik heb mogen doen,” vertelt ze. Het ontroert haar nog steeds.

Aan de dood ontsnapt

Zelf is Marga een keer aan de dood ontsnapt toen ze een auto-ongeluk kreeg en het erop leek dat ze tegen bomen tot stilstand zou komen. Terwijl ze zich schrap zette voor de klap, stopte de auto precies tussen twee bomen in. “Er zat maar weinig ruimte tussen de auto en de bomen. Ik dacht een kleine engelbewaarder te hebben, maar het was een hele grote.”

De Kist

Zondag 24 februari, 23.40 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons