Verjaardag leugendetector in 'EO Live': doorsta jij de test?

Cultuurtheoloog Frank Bosman over omstreden methode

in Mediatips

Zaterdag is de leugendetector jarig. In het radioprogramma EO Live blikt Yvonne Sprunken terug op de geschiedenis van dit apparaat, dat de reactie van ons lichaam meet wanneer we liegen. Op 2 februari 1935 doet de Amerikaanse politieagent en uitvinder Leonard Keeler de eerste testen, en met succes! 

Hoe kan de leugendetector registreren dat iemand tijdens een ondervraging leugens vertelt? Het apparaat meet fysiologische reacties tijdens het liegen. Denk daarbij aan zweten of een toename van de hartslag, bloeddruk, ademhaling en spierspanning. Misschien zijn we allemaal wel een beetje bang voor de leugendetector. Je kunt je al schuldig voelen zodra je erop wordt aangesloten, of je nu iets misdaan hebt of niet. Yvonne gaat over de geschiedenis van dit omstreden middel in gesprek met cultuurtheoloog Frank Bosman. 

Leugendetector ontmaskert twee daders

De eerste test op 2 februari 1935 is meteen een succes. Twee mannen vallen door de mand door toedoen van de leugendetector en worden veroordeeld voor mishandeling. Toch zijn de tests niet waterdicht. Yvonne wil van Frank weten wat hij vindt van dit middel om leugenaars te ontmaskeren. Zijn er betere alternatieven?

(Tekst loopt door onder de foto.)

Frank Bosman leugendetector
Wat vindt cultuurtheoloog Frank Bosman van de leugendetector?

Japanse ouderen vrijwillig cel in

In deze aflevering van EO Live ook aandacht voor mensen die – opmerkelijk genoeg – vrijwillig de cel in gaan. In Japan is eenzaamheid onder ouderen zo'n groot probleem dat ze steeds vaker opzettelijk misdrijven plegen. Zodoende hopen ze in de cel te belanden. Dat is minder eenzaam dan thuis en nog goedkoper ook. Yvonne praat over deze bijzondere trend met Eline de Boo, die jarenlang als zendeling in Japan woonde en werkte. 

EO Live

In EO Live voeren goede muziek en goede gesprekken de boventoon. Presentator Yvonne Sprunken voert wekelijks interessante gesprekken met tafelgasten, ze blikt terug op het christelijke nieuws van de voorbije week en er is livemuziek.

Iedere zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5 

Beeld: Shutterstock en We Definitely

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons