Vader van vermoorde zendeling spreekt zich uit:

‘Het geloof heeft mijn zoon de dood ingejaagd’

Zendeling John Chau

De vader van de Amerikaanse zendeling die eind vorig jaar werd gedood toen hij een geïsoleerde stam wilde bekeren, heeft geen goed woord over voor het "extreme geloof" dat zijn zoon de dood injoeg, schrijft de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws. Hoewel John Allen Chau (26) door zijn ouders werd opgevoed als evangelisch christen, is zijn vader Patrick niet te spreken over de missie van John.

Het verhaal van de jonge zendeling was vorig jaar wereldnieuws. Chau trok op 15 november naar Noord-Sentineleiland, waar hij een geïsoleerde stam wilde bekeren. Tegen de wil van de Indiase overheid in, die verbiedt om binnen een straal van vijf  kilometer van het eiland te komen. Dit verbod is onder meer ingesteld om de bewoners te beschermen tegen ziektes uit de buitenwereld, die hen kunnen uitroeien.

'Domme Amerikaan'

Chau trok zich daar niets van aan. Nadat hij bij een eerste poging werd aangevallen en moest vluchten, probeerde hij het de volgende dag opnieuw. Ook toen vielen de bewoners hem met pijl en boog aan. Deze keer overleefde hij het niet. Ondanks de vreselijke manier waarop hij aan zijn einde kwam, kon de jonge zendeling niet op veel medelijden rekenen. “John was een domme Amerikaan die dacht dat de eilandbewoners Jezus nodig hadden, terwijl ze al jaren in harmonie met God en de natuur leven. Zonder hulp van buitenaf,” schreef iemand op social media.

Evangelisatie

De jongen uit Alabama was christelijk opgevoed. Zijn vader was psychiater van Chinese afkomst, zijn moeder advocate. Het gezin met twee kinderen was lid van de ‘Assemblies of God’, een kerk binnen de pinksterbeweging. Evangelisatie is daarin een speerpunt. Ook zijn opleiding volgde hij in die geest: eerst aan de Vancouver Christian High School en daarna – net als zijn vader – aan het Oral Roberts, een evangelische universiteit in Oklahoma. Die universiteit is erg conservatief en verbiedt onder meer roken, drinken, vloeken en relaties die niet heteroseksueel zijn.

Noord Sentinel

Het was op de middelbare school dat Chau voor het eerst over de bewoners van Noord Sentinel las, op de website van het Joshua Project. Dit is een evangelische organisatie die etnologische gegevens verzamelt, met het oog op missionering. Op de lijst van ‘nog niet bereikte volken’ stond ook de extreem geïsoleerde stam van Noord Sentinel. En die stam intrigeerde Chau. “Bid dat God deuren opent naar de Sentinelezen, zodat ze het woord van God mogen ontvangen,” las hij. Het idee liet hem niet meer los. Hij besloot uiteindelijk om erheen te gaan – na jaren van voorbereiding – en volgde enkele maanden voor zijn vertrek nog een missionaris-bootcamp van drie weken bij All Nations. Verder oefende hij zijn survivalskills, volgde hij een verpleegopleiding en zorgde hij dat hij perfect in vorm was.

Doorn in het oog

De vader van de jongeman is niet te spreken over de missie, zo blijkt in een interview met The Guardian. “Religie is het opium voor de massa’s,” zegt hij. “Ik heb er geen goed woord voor over. De bekeringsdrang van mijn zoon was me een doorn in het oog. Extreem christendom heeft mijn zoon de dood ingejaagd.” Volgens de vader is de Amerikaanse missioneringsbeweging dan ook rechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van zijn zoon. “John was een onschuldig kind,” vertelt hij. “John stierf toen een extreme vorm van het christelijke geloof leidde tot een onvermijdelijke afloop.”

Martelaar

All Nations – waar Chau getraind werd – ziet het anders. Daar wordt hij omschreven als 'martelaar'. “Het voorrecht om het evangelie te delen met anderen, eist vaak een hoge prijs,” aldus leidster Mary Ho. “We bidden ervoor dat de opoffering van John te zijner tijd eeuwige vruchten mag dragen."

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons