‘Tienduizenden eenzame Japanse ouderen kiezen voor criminaliteit’

Gevangenissen bieden steeds meer ouderenzorg

in Geloven
Japanse oudere man die op een zebrapad oversteekt

Steeds meer Japanse ouderen plegen een misdrijf om in de cel terecht te komen. Daar is het leven beter. De Japanse overheid lost het probleem van deze ouderen niet op, maar komt met een heel andere oplossing, vertelt oud-zendelinge Eline de Boo in EO Live.

Japan is een net, ordelijk en beleefd land. "Er is niet veel criminaliteit," vertelt Eline, die jarenlang in dit land als zendelinge heeft gewerkt. "Als je je portemonnee verliest, kan het gebeuren dat iemand deze terug komt brengen en zijn excuses aanbiedt voor het leed dat je hebt ondergaan. Het is in Japan een schande om in de gevangenis te zitten. Maar omdat de leefomstandigheden van veel Japanse ouderen slecht zijn, kiezen zij toch voor een leven in de cel."

Kleine criminaliteit

Ouderen kiezen voor de kleine criminaliteit, zoals het stelen van kroketjes uit de supermarkt. Eline: "Ik las van een weduwe van in de 80 die geen goed pensioen had. Zij leefde op rijst en groenten. In een winkel zag ze een pakje runderlapjes, maar ze wist dat ze die niet kon betalen. Ze stopte ze zonder af te rekenen in haar tas en werd gearresteerd. Toen ze in de gevangenis terechtkwam, ontdekte ze hoe comfortabel het daar was.”

De Japanse benadering

Het fenomeen van stelende ouderen bestaat al twintig jaar en wordt steeds groter. De overheid erkent het probleem, maar komt niet met lagere straffen, omdat het afschrikeffect dan verdwijnt. Wie een winkeldiefstal pleegt, krijgt al snel 2,5 jaar gevangenisstraf.
"Japan vindt dat de gevangenissen betere faciliteiten moeten bieden: er moet meer ouderenzorg komen. De overheid wil dat cipiers gevangengenomen ouderen – die soms niet kunnen lopen, incontinent zijn en hulp nodig hebben bij het eten – betere zorg bieden. Verder moeten de cellen comfortabeler worden. De reactie van de overheid is heel erg reactief," concludeert Eline. “Ze staan niet stil bij de oorzaak van dit maatschappelijk probleem. Typisch Japans,” besluit ze.

EO Live

Beluister hier het hele gesprek met Eline de Boo.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons