Specialisten laten mens achter arts zien in 'Topdokters'

Iedere woensdag, 21.30 uur, RTL 4

in Mediatips
Topdokters - De mens achter de dokter RTL 4

Specialisten in ziekenhuizen dragen een grote verantwoordelijkheid. Het leven van patiënten ligt vaak letterlijk in hun handen. Hoe houden ze dat emotioneel belastende werk vol? In de nieuwe tv-reeks Topdokters (RTL 4) volgt de kijker acht artsen, die zich van hun menselijke kant laten zien.

Terwijl neurochirurg Wilco Peul zijn handen wast voor een operatie die de hele dag zal duren, vertelt hij: "Laatst was ik een patiënt aan het opereren met een wervelkolomtumor. Die operatie moest ik onderbreken omdat er een traumapatiënt binnenkwam; een klein kindje dat een zwaar ongeluk had gehad en dat onder mijn handen doodging. Vervolgens moet je dat aan de ouders meedelen, waarna je weer verder moet met die eerste operatie."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Topdokters Wilco Veul
Neurochirurg Wilco Peul van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

"Dat vergt het uiterste van je emotionele incasseringsvermogen. Als je daar niet tegen kunt, houd je dit vak niet vol," zegt Peul, die we ook buiten werktijd volgen. In Topdokters krijgt de kijker ook een inkijkje in het privéleven van de dokters, want wie ze zijn, heeft invloed op de omgang met hun patiënten. Al deze dokters nemen hun patiënten in gedachten weleens mee naar huis. 

'Jongetje zat hele nacht bij me op schoot'

Het overkomt ook brandwondenarts Sonja Scholten, die een patiëntje terugziet op de poli van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Het jongetje werd jaren geleden opgenomen met ernstige brandwonden in zijn gezicht; hij heeft al vele operaties achter de rug. "Hij heeft lang geleden een hele nacht bij mij op schoot gezeten toen hij niet kon slapen," vertelt ze, terwijl ze tegen haar tranen vecht. "Als ik nu zie hoe goed hij herstelt, emotioneert me dat heel erg."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Topdokters Emiel Rutgers
Emiel Rutgers, chirurgisch oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

De artsen blijken hun vak ook op een andere manier niet echt los te laten. Zoals chirurgisch oncoloog Emiel Rutgers, die zijn vak al 36 jaar jaar uitoefent. "Vroeger, bij het snijden van vlees aan tafel, ging hij al het vlees ontleden," vertelt zijn vrouw Karin. "Emiel zei dan: 'Kijk, hier is een spiertje en hier een botje.' Dan riepen de kinderen: 'Pap, we zitten gewoon te eten!' Hij noemt zichzelf ook altijd een 'blije snijder'. Typisch een chirurg." 

Topdokters

Iedere woensdag, 21.30 uur, RTL 4

Beeld: RTL 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons