Registratie doodgeboren kindje nu mogelijk

‘Ze is echt ons vijfde kindje en dat zal ze altijd blijven’

Amanda | Doodgeboren kindje

Vanaf vandaag kunnen ouders hun levenloos geboren kindje bij de Basisregistratie Personen (BRP) in hun woonplaats registreren. Dat was voorheen niet mogelijk; doodgeborenen bestonden formeel niet. Vaak tot groot verdriet van de ouders.

Ineke Marsman-Polhuijs beviel op 22 maart 2017 van haar vijfde kindje. Een prachtige dochter, Amanda. Twee dagen daarvoor had Ineke te horen gekregen dat haar ongeboren kindje niet meer leefde. “Amanda werd veel te vroeg geboren,” vertelt Ineke. “Het was een geluk bij een ongeluk dat wij thuis bijtijds alles op orde hadden. Dat er al een babykamer was waar de wieg kon staan, waar we haar konden opbaren, bekijken en vasthouden.”

Petitie

Ouders van een doodgeboren kindje kwamen tot vandaag niet in aanmerking voor een uitvaartverzekering en veel van hen ervoeren het als een groot emotioneel gemis dat ze hun baby niet konden laten registreren. Zonder registratie was hun kindje in officiële documenten over de gezinssamenstelling niet terug te vinden. Dankzij de jarenlange strijd van een grote groep ouders wier kindje levenloos ter wereld kwam werd op 21 januari is de Wetswijziging Erkenning Doodgeboren Kinderen door koning Willem-Alexander ondertekend. Ruim 82.000 mensen tekenden een petitie om registratie in de BRP mogelijk te maken.

Erkenning van doodgeboren kind

“Het is mooi dat dit nu mogelijk is,” zegt Ineke. “Ik denk dat wij ook gebruik zullen maken van de mogelijkheid om Amanda alsnog bij te schrijven. Het is gewoon fijn om erkenning te krijgen voor haar bestaan. Amanda is al wel aangegeven bij de burgerlijke stand, we hebben een akte en ze staat in ons trouwboekje. Vooral dat laatste betekent heel veel voor mij. Ze is echt ons vijfde kindje en dat zal ze altijd blijven.”

Doodgeboren na 24 weken zwangerschap

Volgens het CBS worden in Nederland jaarlijks ongeveer vijfhonderd kinderen doodgeboren na een zwangerschap van 24 weken of meer. Het kabinet verwacht dat de helft van die groep ouders hun kind wil laten registreren in de BRP. Van de 30.000 miskramen (tot 20 weken) schat het kabinet dat ongeveer 300 keer een verzoek tot inschrijving zal worden gedaan.


Noem je je kindje?

Vooral de vraag 'hoeveel kinderen heb je?' is voor ouders met een doodgeboren kindje een lastige. Want noem je hem of haar dan wel of niet? Ineke: "We worden vindingrijk in hoe we recht doen aan het bestaan van onze overleden kindje(s) zonder het achterste van onze tong te laten zien. Zo zeg ik bijvoorbeeld: ‘ik heb vier kinderen in huis rondlopen.' Voorlopig werkt dat, want mijn kinderen wonen allemaal nog thuis. Of: ‘ik heb hier vier kinderen.’ Ik denk niet dat ik ooit kan zeggen: 'ik heb vier kinderen.' Want dat is niet zo. Ik heb er vijf. Ik kan mijn nu-jongste ook niet als mijn jongste zien en noem hem ook niet zo. Want dat is hij niet. Hij is misschien mijn jongste hier, maar mijn echte jongste is niet meer hier.”

Doodgeboren kind verzwijgen

“Soms zeggen mensen tegen ons dat we maar beter niet kunnen zeggen dat we een kindje zijn verloren, want dat geeft anderen zo’n ongemakkelijk gevoel,” zegt Ineke. “Verzwijgen lijkt beter. Ik heb soms begrijpend ‘ja’ geknikt als mensen dat zeiden. Want ik – die altijd en overal te veel rekening probeer te houden met iedereen – dacht: ja, daar zit wat in. Totdat ik besefte dat het aan me bleef knagen. Want wacht eens even, het geeft de ánder een ongemakkelijk gevoel? Voor hoelang eigenlijk? Een paar minuten? Misschien een dag? Is dat eigenlijk zo erg? Anderen vergeten het al snel weer en gaan gewoon over tot de orde van de dag, maar wij moeten er voor altijd mee om zien te gaan.”

Registreren na miskraam

Theoretisch is het nu ook mogelijk om ook na een miskraam in de eerste vier maanden van de zwangerschap het kind te laten registreren. Een verklaring van een arts of verloskundige kan voldoende zijn; het is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om dat te bepalen.
Het inschrijven van een doodgeboren kindje in de Basis Registratie Personen is kosteloos.

8-2-2019
In de eerste vier dagen hebben de ouders van ruim 850 doodgeboren kinderen hun kindje alsnog aangegeven bij de burgerlijke stand. 

Wat was ze prachtig. Zo ontzettend mooi gemaakt. Zo klein als ze was, nog geen voldragen baby, was hier duidelijk een Meester aan het werk geweest. Ik heb uren bij haar wiegje gezeten, haar in mijn handen vastgehouden en vol verwondering en dankbaarheid naar haar gekeken, naar Zijn werk. Ondanks die diepe pijn dat deze dochter van mij niet meer leefde en daarmee een deel van mijzelf gestorven was, was ik ook zo ontzettend dankbaar dat Hij kennelijk de moeite voor haar had genomen. Om haar werkelijk wonderlijk mooi te weven zoals de Psalm die ik tijdens mijn zwangerschap zo vaak las, het verwoordt.               
Meer lezen? Hier kan je de blog van Ineke volgen.

Beeld: Ruth van den IJssel, Ima afscheidszorg

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons