Pubers geven in podcast 'Frankie' inkijkje in hun leven

'Wat je ook meemaakt, praat erover'

Wat maken pubers mee? Wat gaat er in hen om? Waar worstelen ze mee? In de nieuwe EO-podcast Frankie vertellen pubers in acht afleveringen hun verhaal. Dat doen ze anoniem, omdat het nu eens niet gaat om het plaatje, maar om het verhaal. "Hier heet iedereen Frankie."

Herbert Codée, bij de EO werkzaam op de afdeling innovatie, maakte de podcast samen met een collega-researcher Saskia Fris. Hij noemt iedere aflevering een minibiografie. "We hebben de gesprekken op de slaapkamers van de pubers opgenomen. Dan kom je sowieso al dichtbij, je zit echt in hun leefwereld. Daar kunnen ze open zijn. En ik vind ze ook eerlijk en krachtig."

Niet voor de camera

Aan de openheid ontleent de podcast ook zijn naam. Frank is het Engelse woord voor open, eerlijk. Frankie is geïnspireerd op gesprekken met jongeren die hun verhaal niet zo snel voor de camera zouden durven delen. Om hun verhaal wel door te geven, ontstond het idee om een podcast te maken. De thema's die in de podcast voorbijkomen, vragen dan ook om anonimiteit, legt Herbert uit. Een puber vertelt bijvoorbeeld over haar homoseksuele geaardheid. Haar ouders heeft ze er nog niet over verteld. Alleen twee zussen en haar mentor op de reformatorische school waarop ze zit, weten het. "Anonimiteit is ook geboden als het gaat over bijvoorbeeld genderverandering of een eetstoornis. Als ze met naam en toenaam in de podcast zouden komen, waren de pubers zeker weten afgehaakt. Het is, zeker in het begin, moeilijk om voor dit soort zaken uit te komen."

Praten helpt

Herbert maakte de acht afleveringen voor NPO Zapp. Ze zijn daar sinds begin januari op de website te vinden, evenals op alle podcastplatforms. De reacties geven wellicht aanleiding voor een tweede seizoen. "Ik kreeg vandaag nog bericht van iemand die zei dat de podcast haar inspireerde en dat ze zelf ook graag haar verhaal wilde delen. Jongeren vinden het belangrijk dat ouderen kennismaken met hun leefwereld. Mensen kunnen van elkaars verhalen leren. Deze podcast biedt die mogelijkheid. Iedere puber die ik tot nu toe gesproken heb, zegt hetzelfde: 'Wat je ook meemaakt, praat erover. Praten helpt en lucht op.'"

Podcast 'Frankie'

De EO-podcast 'FRANKIE' is te beluisteren via alle podcastplatforms: Spotify (alle devices), iTunes (Apple), Google (Android) en via de website van NPO Zapp: Zapp.nl/frankie.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons