Prinses Beatrix opent uitbreiding van de Prinses Beatrixsluis

'Na 80 jaar is de cirkel rond'

Wie weet kent u 'm wel: de Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal bij Nieuwegein. Het is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland. Daarnaast is de sluis ook het eerste object dat vernoemd werd naar Beatrix.

De sluis werd opgeleverd in 1938. Beatrix was net geboren, dus werd er in allerlij toestemming gevraagd aan Juliana en Bernhard om de sluis naar de pasgeboren prinses te vernoemen. Die toestemming kwam er, en zo kreeg de sluis als eerste object de naam van de prinses.

Het Lekkanaal is de belangrijkste rechtstreekse hoofdvaarweg verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Jaarlijks passeren zo'n vijftigduizend schepen de Prinses Beatrixsluis. Om binnenvaartschepen ook in de toekomst veilig te laten passeren, is er een derde kolk aangelegd. Dit betekent dat het Lekkanaal is verbreed en verdiept. En hoewel Beatrix vandaag de dag alleen nog dingen doet die zij leuk vindt, kan ze er natuurlijk niet omheen om deze derde kolk deze week officieel te openen. Zo is de cirkel ruim tachtig jaar later rond. 

Zaterdag zien we in het Blauw Bloed onder meer een reportage van deze opening. Zelf vertrek ik direct na de uitzending naar Jordanië, omdat Máxima hierheen reist in verband met haar werk voor de Verenigde Naties. Het zou voor Blauw Bloed extra leuk zijn als ze hier koning Abdoellah of koningin Rania ontmoet. Omdat Rania ook voor de VN (Unicef) werkt, ligt daar in ieder geval een prachtige link. Of deze ontmoeting ook gaat plaatsvinden, weten we pas ter plekke. En zelfs dan is het de vraag of wij daar getuige van kunnen zijn. Ik hoop het van harte!

Blauw Bloed

Elke zaterdag, 19.20 uur, NPO 2

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons