Podcast ‘De Eerste Zin’ met Liesbeth Goedbloed

‘Broeder Ezel’ is haar debuutroman

De tiende aflevering van De Eerste Zin staat in het teken van Broeder Ezel, de debuutroman van Liesbeth Goedbloed.

Naast schrijver is Liesbeth Goedbloed ook dichter en columnist voor het Nederlands Dagblad, werkte negen jaar lang aan dit boek. In Broeder Ezel gaat hoofdpersoon Anna op reis om afrekening te houden met haar verleden. Ze beklimt een berg in Italië met als enige gezelschap een ezel: Broeder Ezel. Ze praat met hem, stort haar hart en woede bij hem uit en langzamerhand neemt de ezel de leiding van haar over. In De Eerste Zin vertelt Liesbeth over het schrijfproces en over de personages die ze, als het schrijven moeilijk werd “toch niet in de steek wilde laten”.

Droom

Een van die personages is Jens, het broertje van Anna dat aan het begin van het verhaal verdrinkt. Maar is hij wel echt verdronken? “Iemand vergeleek mijn boek met een droom, en daar kan ik me wel in vinden,” aldus de schrijfster. De verantwoordelijkheid die Anna voelt om voor Jens te zorgen, is buitenproportioneel. En haar schuldgevoel is dan ook immens als het misgaat.

Te grote verantwoordelijkheid

“Eigenlijk is ze zijn moeder,” legt Liesbeth uit. “Deze twee kinderen krijgen veel meer verantwoordelijkheid dan ze horen te krijgen.” Of Anna een vervelende verhouding met haar broertje heeft? “De knik in de verhouding zit veel meer bij ouders die zo’n grote verantwoordelijkheid doorschuiven naar een kind. Je ziet wel vaker dat er op een andere plek iets gebeurt, en dat de pijn er dan in een andere verhouding uitkomt.”

Inmiddels werkt Liesbeth aan een tweede boek. Wat ze daarover kwijt wil, hoor je ook in deze podcast:

Beeld: Ellis van der Beek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons