Pijnarts Paul Lieverse te gast in 'Andries'

Zondag 10 februari, 00.15 uur, NPO 2

in Mediatips
Pijnarts Paul Lieverse

Pijn en lijden zijn een terugkerend thema in het leven van Paul Lieverse. Jarenlang was hij anesthesioloog, ook wel 'pijnarts', zoals hij het zelf zegt. Lieverse werkte vooral met kankerpatiënten om hun lijden te verlichten. Zondag is hij te gast in Andries.

Als Paul Lieverse eind jaren tachtig als anesthesioloog in de Daniel den Hoed Kliniek begint, is hij nog onbekend met het vak van pijnbestrijden. Omdat hij in zijn werk veel mensen tegenkomt met pijnklachten, verdiept hij zich in de pijnbestrijding.

Leven met pijn

"Het is niet altijd mogelijk om zonder pijn te leven," vertelt hij Andries. Lieverse is het dan ook niet eens met artsen die beweren dat dit wel mogelijk is. "Het wegnemen van de meeste pijnen heeft negatieve gevolgen. Er wordt schade veroorzaakt bij een zenuwblokkade of bij het kapotmaken van zenuwen. En sommige medicijnen hebben sufheid of misselijkheid als bijwerking. Het gaat erom pijn op zo’n manier onder controle te krijgen, dat ermee te leven is."

Euthanasie als misdaad

In zijn werk als arts heeft Lieverse veel gesprekken gehad over euthanasie. Omdat hij als christenarts die grens niet wil overschrijden, heeft hij altijd gezegd geen euthanasie te uit te voeren. “De beste manier van reageren, is de nood van patiënten, zoals angst of somberheid, bespreekbaar maken. Ik heb wel bedacht wat ik zou doen als ik geen weerstand zou kunnen bieden aan de doodwens van een patiënt en daarin mee zou gaan. Dan zou ik dat zien als een misdaad, waar ik niet anders in kon handelen. Ik zou mijzelf bij de politie aangeven, want ik vind het fout. De regelgeving die daarvoor is ontworpen, zou ik niet naar eigen hand proberen te zetten.”

Andries

Zondag 10 februari, 00.15 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons