Oud-journalist Tim Overdiek in 'De Kist'

Zondag 3 februari, 23.55 uur, NPO 2

in Mediatips
Tim Overdiek

“Worry less, laugh more,” schrijft Tim Overdiek op de doodskist die bovenop de Fiat van presentator Kefah Allush ligt. Het was het motto van zijn overleden vrouw. Na haar overlijden heeft hij zich meer wijsheden van haar eigengemaakt. Hij vertelt er zondagavond over in het programma De Kist.

Het was op een donderdagmiddag om tien voor vier dat Tim, adjunct hoofdredacteur bij de NOS, door zijn 12-jarige zoon gebeld werd. “Je moet nu naar huis komen. Mama is op een zebrapad door een motoragent aangereden,” was de boodschap. Jennifer, zijn vrouw, was naar het ziekenhuis gebracht en werd geopereerd. De operatie verliep goed, maar Jennifer werd niet meer wakker. En hoe langer dat duurde, hoe slechter haar vooruitzichten werden. Uiteindelijk overleed ze.

'Het komt goed...'

Het eerste wat door hem heen schoot, was de vraag hoe hij het de kinderen zou vertellen. “Ik wilde geen hoop geven die er niet was. Toen ze kwamen, vertelde ik dat ze was overleden. Ik nam ook momenten om bij Jennifer te zitten. Ik heb haar bedankt en beloofd dat het goed zou komen.”

Vergeving in plaats van haat

“We hebben de agent, die vervolgd en veroordeeld is, gesproken en vergeven. Boosheid lost niets op. Jennifer leerde dat, vergeven. ‘Haat hem niet,’ zou ze gezegd hebben. Het is Jennifers verdienste dat we dat ook kunnen. Ik wilde die agent wel spreken; we hadden veel te bespreken, ook om verder te kunnen. Dat was puur voor onszelf, omdat het anders zou blijven broeien.”

Andere prioriteiten

Inmiddels is het negen jaar geleden dat het ongeluk gebeurde. In de tussentijd heeft Tim verschillende dingen in zijn leven veranderd. “Lange tijd ontleende ik mijn identiteit aan mijn werk, maar na de dood van Jennifer ontdekte ik dat ik in de eerste plaats vader ben. Mijn werk is nu niet meer het belangrijkste, ík ben belangrijker. Dan kan ik er ook voor anderen zijn.”
Hij stopte als adjunct hoofdredacteur, pakte een studie op en werkt nu als therapeut.

'Geniet van het leven'

Tim Overdiek denkt dagelijks aan de dood. Daar dwingt hij zichzelf ook toe. “Het is goed te weten dat de dood er is, om voller van het leven te genieten. “Worry less, laugh more…” Eén tel kan het verschil zijn tussen leven en dood. Het is zo voorbij.”

De Kist

Zondag 3 februari, 23.55 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons