Nieuwe EO-serie: ‘Been there, done that’

Vanaf 5 maart iedere dinsdag, 20.25 uur, NPO 3

in Mediatips
Sonja Silva Been there, done that

Wat hebben de winnares van ‘Holland's Next Top Model’, de winnares van ‘It Takes 2’, een actrice van ‘Penoza’, een artiest met een jarenlange hit en een veelbekeken YouTuber met elkaar gemeen?

Loiza Lamers, Dionne Slagter, Sonja Silva, Jody Bernal en Thomas van Grinsven zijn vijf BN’ers die ooit in een periode van hun leven behoorlijk in de put zaten, maar er ook weer uitkwamen. Deze BN’ers worden gekoppeld aan jongeren die nu met dezelfde problemen zitten. 

Depressie, genderdysforie, anorexia en overgewicht

Waar de jongeren mee te dealen hebben, zijn thema's als depressie, genderdysforie, anorexia en overgewicht. Been there, done that is een serie van acht unieke afleveringen, waarin BN’ers en jongeren als buddy’s streven naar een gelukkiger leven. Het EO-programma laat zien dat het onoverkomelijke misschien niet zo onoverkomelijk is als het soms lijkt. Zij aan zij gaan de BN'ers naast de jongeren staan en proberen samen moeilijkheden te overwinnen. 

Dionne Slagter

Zo staat Dionne Slagter de 21-jarige Romy bij, die aan anorexia lijdt. Dionne heeft vanaf haar puberteit ook een aantal jaar aan deze eetstoornis geleden. Romy lag al eens op het randje van de dood en zit nu aan de sondevoeding. Dionne zet alles op alles om Romy in te laten zien dat er een leven is zonder anorexia. "Ik ben altijd heel open geweest over mijn eetstoornis," vertelt Dionne. "Ook naar kinderen en jonge fans die ernaar vroegen. Ik vind het juist niet goed als zoiets een taboe is. Het is onderdeel van mijn verleden en het zou niet goed zijn als het lijkt alsof dat een onbespreekbaar geheim is.”

Sonja Silva

Actrice-presentatrice Sonja Silva volgt Jennifer (28), die onlangs een gastric bypass operatie heeft gehad. Jennifer ziet de operatie als een wondermiddel voor haar overgewicht. Jennifers gezondheid en haar gezin staan nu op het spel en Sonja moet alles uit de kast trekken om Jennifer te stimuleren voor een gezonde levensstijl te gaan. Sonja onderging zelf een maagverkleining en viel meer dan dertig kilo af. Door erfelijke aanleg kwam ze veel aan, maar ook omdat ze al sinds haar 15e aan ME lijdt. Daardoor moest ze vaak op bed liggen.

Thomas van Grinsven

Bram (16) is ernstig gepest omdat hij homoseksueel is. Bram heeft door de pesterijen wekelijks stemmingswisselingen en strijdt tegen depressie. YouTuber Thomas van Grinsven worstelt ook nog regelmatig met zijn trauma en gaat er alles aan doen om Bram uit zijn onzekerheid te trekken. 

Been there, done that

Vanaf dinsdag 5 maart iedere week, 20.25 uur, NPO 3

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons